Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

duminică, 25 noiembrie 2018

Avem nevoie de Catedrala?

Categoric DA!
Aproape toate popoarele civilizate au constructii monumentale.
Atunci de ce atata scandal si zarva la noi cu aceasta Catedrala a Mantuirii Neamului?
De ce exista, la un popor 90% ortodox atata impotrivire fata de o constructie ortodoxa?
In primul rand e vorba de reactie impotriva clerului, nu a religiei. Mai marii pastori ai bisericii sfideaza populatia cu un lux orbitor in timp ce predica despre virtutile saraciei.
In al doilea rand discutam despre o biserica nereformata. Biserica ortodoxa Romana se poarta  ca acum 500 ani, neluand in seama ca intre timp lumea a evoluat. Atunci oamenii aveau nevoie de preoti ca sa citeasca Biblia. Acum sunt multi credinciosi care stiu sa interpreteze Biblia mai bine decat unii preoti.  Atunci oamenii nu aveau alte informatii despre lumea exterioara in afara de cele primite de la preoti. Acum traim intr-un sat global, intr-o lume unde informatia circula instantaneu. Din pacate tocmai biserica a ramas in urma evolutiei civilizationale. Nicium om serios nu mai cere informatii la preotul satului daca vrea sa afle ce se intampla in lume. Totusi, clerul roman se poarta ca si cum ei ar fi singurii detinatori ai adevarului. E un discurs depasit!
Sa revenim la Catedrala. E necesara, dar impotrivirea este impotriva dublului limbaj al conducerii BOR. Nu poti cere bani si donatii pentru catedrala in timp ce tu te imbraci in aur si te plimbi cu limuzine de lux. Oamenii reactioaneaza instictiv la minciuna si o resping.
La inceput s-a spus ca aceasta Catedrala va fi construita din banii bisericii. S-a ajuns intre timp ca majoritatea fondurilor sa fie de la stat. Adica de la noi toti, cei care nu am fost intrebati daca suntem de acord sa sprijinim biserica din banii nostri.
Pana la urma, discutia despre catedrala e una despre bani, lacomie si  fariseism.
Orice a fost, s-a terminat.  Catedrala va fi terminata si vom avea in sfarsit o biserica imensa ce va deveni punct de atractie pentru turisti.
Foarte probabil, in locomia lor, conducatorii BOR vor baga taxa de vizitare, nu pentru a ajuta saracii si cei in nevoie ci pentru a cumpara inca o masina de lux pentru preoti.
Foarte probabil voi merge si eu sa vad aceasta minune ortodoxa.
Foarte probabil ma voi ruga si pentru matuirea sufletului preapacatosului iubitor de arginti Daniel, a mamei lui si a tuturor stramosilor lui de neam feminin, in veacul vecilor. Amin!
Sursa foto

2 comentarii:

  1. Părerea mea o știi și, mai mult, mă știi și pe mine. Cred că a fost cel mai scurt comentariu al meu, dar tu l-ai înțeles perfect.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam așa ceva. E interesant, dacă te gândești, că același obiect poate fi „motiv de pierzanie” pentru unii și simbol sacru pentru alții. Și că primii sunt, adeseori, chiar preoții.

    RăspundețiȘtergere