Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

miercuri, 20 august 2014

Exclus intermediari!

Dupa mai bine de douazeci de ani de experienta in domeniul imobiliar va pot spune cu certitudine ca majoritatea proprietarilor care au anunturi de genul acesta au probleme majore legate de proprietate. Un agent imobiliar isi da seama imediat care este motivul pentru care proprietarul si-a zugravit de curand garsoniera sau apartamentul. Orice agent imobiliar stie care sunt proprietatile care au probleme juridice sau de structura.


sursa foto

Ei bine, tocmai de aia sunt proprietari care nu vor in nici un chip sa colaboreze cu agentiile imobilizare. Feriti-va de ei, asa cum va feriti de cei care vand telefoane furate.  La prima vedere lucrurile stau minunat si actele sunt perfecte, dar apoi cumparatorul de buna credinta se trezeste cu banii luati si fara proprietate, sau cu o proprietate de care nu se mai poate descotorosi. In cel mai bun caz e tarat prin procese interminabile care o sa ii manance banii si sanatatea.
Oameni buni, au disparut vremurile cand femeile nasteau singure in fundul curtii. Binenteles ca mai sunt si unele care fac tampenii din astea, dar lumea care nu vrea probleme se duce la un specialist. Cand ai un proces, legea prevede ca te poti apara si singur, dar riscurile sunt enorme.La fel e si in domeniul imobiliar.  Poti sa iti cumperi singur o casa sau un teren, dar riscurile sunt mari.
Mai ales acuma, de cand s-a repornit piata imobiliara, s-au inmultit escrocii care vand proprietati cu  probleme.

Stiu ca e prima postare in care nu exista nici un pic de umor, dar cu asa ceva nu se glumeste!



32 de comentarii:

  1. si ca sa intregesc, conform noului cod de procedura civila nu mai poti sustine cazul in instanta sigur decat in faza de fond (deci fix caca) si vei avea nevoie iaca si de avocat.
    PS-facem si noi inceputul unei colaborari vijelioase in acest sens? :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sau poate nu vor sa va dea comision. te-ai gandit si la asta? :)) Cred ca un procent covarsitor exact din aceasta cauza evita agentiile. Marketingul tau nu are sens ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si proprietari care au aceasta optiune, dar ei sunt o minoritate si pe multi dintre ei ii vedem la stiri plangand pentru ca au ramas pe drumuri din cauza unor escroci.
      Daca tot discutam despre plati suplimentare si comisioane, eu prefer sa-mi spal masina la spalatorie decat sa o fac eu un in fata blocului. Fiecare cu specialitatea lui.
      Personal nu am nevoie de marketing, deoarece lucrez doar in domeniul imobiliar de lux si acolo sunt alte comisioane. Am vrut totusi sa atrag atentia asupra unui fenomen ce va lua amploare daca nu e bine explicat.

      Ștergere
    2. Pai daca esti "de lux" nu poti generaliza. Asta pentru ca pe aceasta nisa nu se prea poate altfel, sunt mai rare cazurile in care se opereaza "fara intermediari". Dar pentru marea masa, crede-ma, acel comision este singura "buba"...

      Ștergere
    3. Comisioane platim cu totii peste tot. Platim comision cand ne incarcam telefoanele de la automate, platim comisioane la banci, platim comisioane la rosiile cumparate din piata. Asa functioneaza economia, iar omul nou al lui Ceausescu, acela care se pricepea la toate, a cam disparut. Cumpararea unei proprietati nu e o joaca si nu trebuie tratata in gluma. Pentru a putea face meseria asta la un anumit nivel, e nevoie de ani intregi de experienta si cunoasterea in amanunt a legislatiei. Nu vreau sa fac acum apologia agentului imobiliar ci vreau sa subliniez ca este o meserie ca oricare alta. In timp se va ajunge si la noi la nomalitate, dar pana atunci trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca sunt tot mai multi multi oameni care raman pe drumuri din cauza ca se feresc de agentiile imobiliare.

      Ștergere
    4. The truth is out there...

      Ștergere
    5. dupa cum spunea inteleptul, fiecare are dreptate...

      Ștergere
  3. Corect. Tu ai dreptate ca agent/manager/patron/persoana care din imobiliare castiga bani si, implicit, din comisioane, iar eu am dreptate ca simplu individ care nu vrea sa dea bani cuiva pentru a-i intermedia o tranzactie. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. De ce crezi ca e un risc? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca sunt zeci de tipuri de proprietate, sute de tipuri de imobile si ar fi nevoie sa platesti un avocat care sa studieze actele, un specialist in constructii pentru a fi sigur de soliditatea cladirii....
      Daca e vorba de terenuri lucrurile se complica si mai mult....
      De aia oamenii intelepti platesc o singura data agentia si au liniste :)

      Ștergere
    2. Contractul tau de intermediere cuprinde aceasta clauza? Viciile imobilului cad in raspunderea proprietarului sau vanzatorului indiferent cum. Nu stiu cum poate influenta agentia acest aspect.

      Ștergere
    3. legea prevede ca agentul imobiliar trebuie sa prezinte cumparatorului -chiriasului toate viciile ascunse cunoscute de agentie.

      Ștergere
    4. legea prevede si ca caProprietarul trebuie sa prezinte cumparatorului -chiriasului toate viciile ascunse cunoscute. Si? Stim foarte bine ca in realitate singura despagubire pe care o primesti este "prinde orbul scoate-i ochii"

      Ștergere
    5. Asta e riscul de care povesteam.
      Agentia iti prezinta ofertele reale si raspunde pentru eventualele problleme care apar.

      Ștergere
    6. n-o lua ca pe un afront. chiar ma interesesaza maxim subiectul asa ca revin cu intrebarea: exista in contractul tau de intermediere o astfel de clauza? adica cum ca raspunzi in solidar sau in locul Proprietarului pt acele riscuri? Cum poate face cineva dovada ca o agentia a cunoscut sau nu viciile?Cum poate o agentie raspunde pentru veridicitatea actelor de proprietate ?

      Ștergere
    7. La fiecare vanzare se scoate un extras de carte funciara. Din aceasta rezulta cine este proprietar, daca exista ipoteci, comandamente, interdictii de vanzare si alte asemenea probleme legale. Pentru legalitatea tranzactiei raspunde notarul. In cazuri exceptionale, de exemplu in cazul legii 112, se mai intampla ca notarul sa nu prezinte cumparatorului toate riscurile tranzactiei, el " acoperindu-se " legal prin semnatura cumparatorului care ia la cunostinta situatia juridica a imobilului. Aici poate interveni agentul imobiliar pentru toate explicatiile.
      Nimeni, nici agentia imobiliara si nici o alta parte terta, nu poate raspunde in solidar cu proprietarul pentru viciile actelor.
      Ca sa raspund punctual, nicio prevedere din contractul de intermediere nu poate eluda prevederile legale. Mai exact, daca eu prevad ca proprietarul, sau cumparatorul are dreptul sa mulga oile lui Ghita ciobanul, aceasta prevedere este nula, deoarece incalca drepturile respectivului cioban.
      Pentru mai multe amanunte te astept la sediul agentiei.
      Bem o cola si discutam...

      Ștergere
    8. evident ca nu se poate deroga de la nomele imperativ generale sau cele ce privesc ordinea publica printr- o conventie intre parti. Totodata extrasul de cf il obtine notarul prin care se face vanzarea. Ceea ce sustin eu este ca IN PRACTICA, o agentie nu poate fi legal trasa la raspundere nici pentru viciile constructiei in sine nici pentru viciile de procedura a actelor vanzarii. Asta nu inseamna ca se diminueaza importanta agentiei (stie exact ce tip de imobil se potriveste exact fiecarui cumparator sau locatar, pt ce gen de activitate, pentru ce gen de viitoare extinderi sau probleme etc) Agentia are o importanta capitala in alegerea unui imobil si recomand tuturor sa nu se zgarceasca la acel comision deoarece un expert iti poate revela niste aspecte pe care niciodata un client/proprietar fara experienta nu le-ar putea prevedea. Si multe altele. Dar nu juridic. Juridic nu raspunde cu nimic. Si iti multumesc pt suc si "schimb de experienta". Nu e exclus sa colaboram chiar fara sa stim :-)

      Ștergere
  5. Ai zis LUCS? la naiba nu-mi permit sa te platesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru tine fac discount.
      Dai o cola mare si iti aranjez cumpararea parcului Cismigiu.
      Dar sa fie rece!

      Ștergere
  6. Eu sunt una care i-a exclus pe intermediari atunci când a încheiat tranzacții imobiliare. Domnul Stoica este cel ce i-a reintrodus :) Poate din comoditate sau poate că astfel și-a completat sau înlocuit minusul de intuiție :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun, ca sa nu las loc la interpretari eronate, spun ca primul meu comentariu se referea la intermediari. Cei ce pentru mine, indiferent de natura tranzactiei, s-au dovedit a fi fost veriga in plus, un cost suplimentar, o cheltuiala inutila.
    De aceea, te rog frumos sa nu iti mai atragi asupra ta pacatele intermediarilor (vezi reactia anonimului) si nici sa nu mai te risipesti incercand sa-l salvezi pe prost de propria lui prostie, pe meschin de propria lui meschinarie etc.
    Cred in omul potrivit la locul potrivit iar despre tine si munca ta nu am nici un motiv sa cred altceva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asa cum am spus mai sus, sunt si cazuri in care nu e neaparat nevoie de agenti imobiliari, dar astea sunt putine :)

      Ștergere
  8. urmaresc din cand in cand pe un post de televiziune (Fine Living Network ), o emisiune care se ocupa exact de asta, imobiliare, agenti de vanzari si case de maxim lux...
    admir frumusetea acelor case, e imposibil sa nu o faci, cu toate ca la unele ce e mult e prea mult dar, in egala masura, admir talentul celor care reusesc sa vanda astfel de case, proprietati.
    este adevarat, au niste comisioane foarte mari dar si desfasoara un adevarat arsenal de lupta pentru a vinde o proprietate, incepand cu felul in care arata ei, agentii, imbracamite, tinuta, forma fizica maxima, continuind cu promovarea proprietatilor prin reamenajere pentru vizionare, cocktail-uri pentru agentii care vin sa vada si sa vanda, filmari si inca multe alte metode, pentru mine, de admirat.
    agentii cunosc informatii nu doar despre cladire, arhitect, stil ci si despre cartier, vecini...ei au raspuns la toate intrebarile...
    desigur, aceste agentii imobiliare sunt de top dar nu cred ca strica sa tindem spre profesionalism, nu cred ca strica sa ne folosim de profesionisti...

    si nu, nu sunt agent imobiliar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt si la noi agentii profesioniste
      Colaborarea incepe cu o cafea la sediu si se termina cu sampanie :))

      Ștergere
    2. o sa te caut cand o sa mai pot sa vreau inca o casa :))

      Ștergere
  9. ma al naibii agent imobiliar 007.
    se pare ca face cat un avocat, un notar si un inginer constructor la un loc, plus un detectiv si un psiholog cand e cazul.
    trebuie ca a studiat mai ceva ca un doctor pentru rezidentiat, care in paralel isi da examenul de barou si de intrare in magistratura... chiar daca le-a facut pr toate in doar 3 ani la vreo particulara [sociologie, drept, ce mai conteaza] in cel mai fericit caz. are scoala vietii, insa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Nu oricine poate fi agent imobiliar!
      Cred ca este cea mai dificila meserie din lume!

      Ștergere