Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

miercuri, 12 septembrie 2012

Cadastru si intabulare

Lucrand in domeniul imobiliar am observat ca exista multi oameni care ar dori sa afle mai multe despre cele doua cuvinte atat de folosite atunci cand se lovesc de problemele legate de o vanzare-cumparare.

Sistemul cadastral presupune identificarea, descrierea si inregistrarea in documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, masurarea si reprezentarea acestora pe harti si planuri cadastrale, sau mai pe romaneste spus masurarea cat mai exacta a proprietatii imobiliare ( terenuri, case, apartamente, paduri, etc ). Aceasta masurare se face o singura data pentru o proprietate si e necesara pentru tinerea evidentei de catre statul roman a tuturor proprietatilor imobiliare. 
 Desi acest sistem pare relativ nou, el a fost in vigoare de multa vreme in unele provincii romanesti. Regimul cadastral a existat in Transilvania, Banat si Bucovina, deci in regiunile stapanite la un moment dat de Austrio-Ungaria. 
In vremea comunistilor, in alte zone exista un alt sistem de tinere a evidentei proprietatilor, pe principiul egalitarist care spunea ca fiecare familie are doar o singura proprietate. Astfel, evidenta proprietatilor se tinea in functie de numele proprietarului, iar daca doreai sa afli detalii despre o proprietate o cautai dupa numele prezumtivului cetatean proprietar.  Dupa revolutie, acest sistem a dus la haos in domeniul imobiliar si dura enorm sa afli cate proprietati are cineva si care sunt acelea. Diversele abuzuri si multiplele greseli (voite sau nu) au fortat aparitia unei noi legi :  Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 , lege care facea trecerea pe tot teritoriul Romaniei la regimul actual de evidenta. Exista unele revizuiri ale acestei legi, dar deja astea ii intereseaza doar pe specialisti, iar ei nu au nevoie de acest articol.

Intabularea, un alt cuvant folosit des in domeneiul imobiliar reprezinta de fapt luarea oficiala in evidenta a proprietatii. Cuvantul provine de trecerea in tabel si este necesara  tot pentru tinerea evidentei proprietatilor imobiliare. Astfel, prin intabulare, se stie cine e proprietar la un moment dat pe o proprietate, din ce an este proprietar si care este natura acestei proprietati. Aceasta este deosebit de importanta deoarece prin intabulare va asigurati dreptul de proprietate.  In unele cazuri de disputa legata de dreptul de proprietate, are castig de cauza cel care a intabulat primul respectiva proprietate !

Pentru a realiza cadastrul aveti nevoie de un agent cadastral autorizat. El este cel care vine si masoara proprietatea dumneazavoastra,  intocmeste un dosar in care se trec toate datele tehnice legate de structura proprietatii  (schite ale proprietatii, pozitionarea  fata de diferitele repere cadastrale, etc.)   De acel dosar veti avea nevoie pentru a face intabularea. 

Deci cadastrul inseamna masurarea proprietatii,  iar intabularea reprezinta luarea in evidenta de catre stat.

Costurile depind de mai multi factori si pot fi negociate uneori cu agentul de cadastru. (de exemplu, pretul intocmirii dosarului de cadastru pentru un apartament de doua camere in Bucuresti pleaca de la 500 RON  ). Durata variaza si ea tot in functie de agentul de cadastru si poate fi de cateva zile sau cateva luni ! Exista si posibilitatea urgentarii intocmirii dosarului cadastral, dar costurile vor fi pe masura urgentei.
Atentie ! Agentii cadastrali seriosi sunt la fel de greu de gasit ca si zugravii abstinenti. 
Pe cei seriosi ii puteti gasi prin recomandari sau apeland  la o agent imobiliar in care aveti incredere.
Daca nu aveti aceasta sansa, apelati la un notar serios. El va va pune in legatura cu agentii de cadastru. 
Intabularea se face de catre notariat iar costurile legate de cadastru si  intabulare sunt in sarcina proprietarului.

Sper ca nu v-am plictisit prea mult si ca nu am folosit prea multe detalii tehnice.

4 comentarii:

  1. Sarut aureola sfinte, cu intabularea m-ai nimerit la fics!

    RăspundețiȘtergere
  2. Exista topografi seriosi care practica onorarii de 200 lei/garsoniera si depun a doua zi documentatia cadastrala. Insa, cheltuielile totale cu intabularea, chiar si pentru o garsoniera, dupa ce adaugi taxele ANCPI si legalizarile, sunt de minim 400 lei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista si topografi seriosi.
      Se intampla sa am nevoie de unul zilele astea.
      O sa va contactez.

      Ștergere