Unii cumparatori imi pun intrebarea logica: de ce nu se vand lucuintele ieftine din ansamblurile rezidentiale ? De ce pretul unui apartament construit in anii '80 este mai mare decat al unuia nou, mai mare si mai frumos ?
Raspunsul, la fel de logic este ca lumea nu are incredere .
Piata imobiliara este una haotica dar chiar si in conditiile acestea cumparatorii aleg in marea lor majoritate proprietati construite in anii '80 sau '90
Sa incerc sa detaliez motivele neincrederii in dezvoltatori.
In primul rand este vorba despre faptul ca locuintele respective au fost construite pentru vanzare . Diferenta dintre o locuinta facuta pentru folosinta proprie si una facuta strict pentru profit este una uriasa.
Traind in Romania, stim cu totii care e nivelul de coruptie la toate nivelurile, prin urmare oamenii stiu ca de multe ori cei care trebuie sa verifice daca o constructie e bine facuta sunt spaguiti pentru a da avize false.
Multi dezvoltatori folosesc materiale de calitate inferioara pentru a maximiza profitul si faptul ca apartamentele arata foarte bine la prima vedere nu conving eventualii cumparatori ca la un cutremur vor mai avea o casa in care sa locuiasca.
Cumparatorii nu au incredere in proprietari. In Romania, foarte multi dezvoltatori sunt de origine turci sau arabi. Mereu vedem la televizor ca la Istambul, de cate ori bate vantul mai tare mai cade cate un bloc. Oamenii nu se imprumuta pe treizeci si cinci de ani pentru o plati ceva nesigur.
sursa foto |
Multi oameni de afaceri au intrat pe piata constructiei de locuinte gandindu-se ca romanii sunt prosti. Cazul celebru al domnului Tiriac e semnificativ. A construit la periferie cateva blocuri pe care cere preturi de ultracentral. Mizand pe faptul ca numele de Tiriac vinde orice-oriunde, a pierdut simtul realitatii. Nimeni nu da bani mai multi pe ceva pe care il poate obtine mai ieftin in alta parte doar pentru ca Tiriac vrea sa faca profit nesimtit. De cativa ani sta cu banii blocati si apartamentele nevandute.La fel se intampla cu multe asemenea ansambluri rezidentiale situate la mama dracului in plin camp, departe de orice mijloc de transport in comun.
Nenumaratele tepe trase de diversi dezvoiltatori care au disparut dupa ce le-au luat banii cumparatorilor promitandu-le case de vis pe care nu le-au terminat niciodata au adaugat alte motive pentru romanii nu au incredere in dezvoltatori.
In cazul "fericit" in care si-au luat in primire locuitele pentru care au platit, cumparatorii nu pot sa nu observe diferentele uriase intre imaginea din pliantele publicitare cu care au fost momiti si realitate. Prezentarea dezvoltatorului dadea impresia ca locuinta cu piscina si parc dendrologic va concura cu cele din Miami sau Las Vegas iar in realitate au primit acces niste blocuri situate departe de civilizatie, la o baltoaca plina de mizerii si la niste starpituri de copaci care s-au uscat inaintea zugravelii de pe pereti.
Nu in ultimul rand, parerile proaste ale celor care care au cumparat si locuiesc in ansambluri rezidentiale trimit un feedback negativ pietei imobiliare.
Romanii au invatat cu greu, dar au invatat totusi ca "ocazii imobiliare "nu exista, iar cei care se reped sa cumpere asa ceva merita sa plateasca pretul pe prostie !
Recomandarile mele merg in continuare impotriva ansamblurilor rezidentiale deoarece experinta m-a invatat sa nu am nici eu incredere in dezvoltatori. Sunt putine complexurile rezidentiale pe care le-as recomanda, dar preturile acestora depasesc cu mult puterea medie de cumparare a romanilor.
Lucrez in constructii si iti dau dreptate. Razand, acum reparam niste fatade intr-un parc rezidential ridicat cam cu 10 ani in urma. Zic razand, pentru ca practic la facem din nou :).
RăspundețiȘtergerecei din constructii ar trebui sa fie multumiti, pentru ca au mereu de lucru :))
ȘtergereDeci nu au piscina si antrenor de kangoo?! Nasol SF-a ta.
RăspundețiȘtergereau doar antrenor de zumba...
ȘtergereAs mai completa spunand ca romanul nu stie sa-si aleaga locuinta.
RăspundețiȘtergereSe uita sa fie ieftina, da, nu conteaza ca ii cade in cap tavanul dupa 5 luni, apasa pe optiunea "mergem sa ne judecam"
Mi se pare normal ca locuintele cu materiale de calitate, rezistente si fara prescriptie de igrasie, ansablurile construite pe pamant bun (nu branza buna in burduf de caine) sa fie mai scumpe, indiferent unde se afla. Dar noi vrem mult si ieftin....
Fiind in domeniu iti pot spune care sunt criteriile principale ale majoritatii cumparatorilor in alegerea unei locuinte :
ȘtergerePretul si etajul sa fie cat mai mici, blocul sa fie cat mai nou si cladirea sa fie cat mai aproape de centru. Daca aceste criterii sunt indeplinite tranzactia este garantata...