A încerca acum să cumperi o proprietate fără ajutorul unui agent imobiliar e cam acelaşi lucru ca si a merge la fetele vesele de pe centură fără să foloseşti prezervativ. Poţi avea noroc, dar de obicei ajungi la tratamente cu penicilină, şi nu e normal să dai vina pe suavele domniţe care sunt bolnave de şancru şi alte alea venerice.
Întotdeauna am fost de părere că despre clienţi trebuie să vorbeşti numai de bine. Cei care te plătesc trebuie respectaţi mereu, indiferent de toanele lor sau de felul lor de a fi. În momentul în care nu mai eşti în stare să iţi respecţi clienţii e timpul să schimbi meseria. Dar nu despre clienţi vreau să vorbesc acum ci despre cei care nu sunt clienţi si nici nu vor fi niciodată. Ei sunt cei ale căror anunţuri le găsiţi pe coşurile de gunoi, lângă forari de puţuri şi puţe.
Săptamâna trecută am primit un telefon de la un domn care mi-a oferit spre vânzare un apartament. După ce imi dă toate informaţiile despre proprietate, îmi spune gingaş că el nu vrea să plătească nici un comision. Că el e sărac şi are şapte fraţi acasă si mama e bolnavă, soţia i-a fugit cu poştaşul şi bunicul s-a însurat cu menajera, deci nu poate să ne plătească şi pe noi. Îi spun omului că niciodată o tranzacţie nu s-a blocat din cauza comisionului agenţiei şi că vom negocia şi comisionul, la momentul potrivit. Atunci respectivul devine agresv şi îmi spune că nu am înţeles eu bine. El nu vrea să plătească deloc. Nici un ban. Că avem noi destul şi că oricum nu facem mare lucru. Îl intreb atunci de ce ne-a mai sunat. Păi voi aveţi clienţi pentru casa mea şi poate mi-o vindeţi şi mie. Deci vreţi să vă vând casa fară sa imi platiti nimic ? Da binenţeles, spune omul. De ce să vă plătesc ? I-am mulţumit frumos pentru generoasa ofertă şi i-am recomandat să incerce să-şi vândă singur proprietatea pentru că noi facem parte din lumea aceea ciudată care vrea să fie platită pentru serviciile prestate.
Atunci omul a devenit violent.
-'reaţ al dreacului cu agenţiile voastre. Lăsaţi oamenii pe drumuri si furaţi casele oamenilor cinstiţi. Nu faceţi nimic şi vreţi bani ?
-'reaţi ai dreacului cu 'mobiliarele voastre...
Am stat pe urmă şi m-am gândit. Omul ăla chiar credea asta. El era convins că agenţiile imobiliare sunt nişte societăţi nonprofit şi că agenţii imobiliari sunt datori să lucreze fără bani. Cum s-a ajuns la asa ceva ?
Oamenii consideră normal să platească comisioane bancare de 15% pe lună , lasă bacşiş generos la frizerie sau la crâsmă, dar nu consideră normal să plătească comision pentru un serviciu prestat de o agenţie imobiliară. Ăştia sunt cei care, în desteptăciunea lor, sunt la mâna samsarilor, a ţiganilor care îi prostesc şi îi lasă, intradevăr, fără bani şi fără casă. Dar de ăstia nu mi-a milă. Cine se crede atât de deştept încât să câştige la albaneagra, îşi asumă nişte riscuri. Prostia se plăteşte întotdeauna. Ei nu sunt clienţii mei şi nici nu vor fi niciodată.
Clientii mei sunt oameni care judecă altfel.
Haosul existent acum în domeniul imobiliar din România necesită apelarea la ajutorul unui specialist. Nici la tribunal nu te duci spunându-ţi că eşti deajuns de deştept încât să te reprezinţi singur.
În societatea actuală ai nevoie de un medic de familie, de un dentist bun , de un instalator pe care să îl suni atunci când s-a spart chiuveta, de un agent de bursă pe care să te bazezi şi de un agent imobiliar a carui carte de vizita să o ai alături de ale celor menţionaţi mai sus.
În domeniul meu de activitate încrederea clienţilor este elementul principal care ne ţine pe piaţă. Ştiu şi de alţi colegi care sunt de mai multă vreme in bransă că aproape 80% din clienţii lor vin direct din recomandări ale celor cu care au mai lucrat..
Un sfat pentru cei care vor să cumpere; feriţi-vă de cei care vor să lucreze doar cu alţi particulari. Cum poţi avea incredere in cineva care nu te lasă să îi verifici actele? Sau în cazul în care te uiţi tu in acte, de unde ştii că proprietatea e ok din punct de vedere juridic? Orice samsar poate să iţi aducă cerficate şi acte din care să rezulte ca el e proprietarul Arcului de Triumf.. Cum poţi să dai bani pe o proprietate despre care nu ştii nimic? Ce verificări poate face un om care nu s-a mai lovit de aşa ceva ?
Vă dau un singur exemplu sunt blocuri in Bucuresti care stau să cada deşi nu sunt trecute pe nici o lista de risc seismic. Sunt zeci de lucruri care contează atunci când cumperi o proprietate.
Apelati la un specialist de incredere ! Acest om vă va ajuta mai mult decât vă puteţi inchipui.
Celor care vând le recomand acelaşi lucru. Nu veti face faţa decât foarte greu stresului legat de o vânzare. Nici nu vreau să mă gândesc la riscurile legate de cumpărătorii de rea credintă.
Nu stiu dacă stiaţi, dar agentul imobiliar este obligat prin lege să vă aducă la cunoştintă inclusiv viciile ascunse de care are cunostintă şi care se referă la proprietatea pe care doriţi să o cumparaţi !
Inchei recomandându-vă din nou să apelati la un agent imobilar in care aveţi incredere !
Să aveţi o săptămână bună şi profitabilă !
Aici va fi multa vreme de furca, tocmai cu preconceptiile, cu cei care nu vor sa vada dincolo de ochelarii de cal. Cata vreme mentalitatea nu depaseste piciorul unei broaste, se pare ca celor ca tine le trebuie un munte de rabdare pentru a discuta si cu unii ca acestia... Te admir pentru profesionalismul pe care il ai.
RăspundețiȘtergere-ok, si ce facem daca nu avem recomandari pentru agenti imobiliari "de incredere"?
RăspundețiȘtergere-ce te face sa crezi ca agentii imobiliari, in general, iti prezinta corect viciile ascunse; din cate stiu agentiile imobiliare nu doar intermediaza ci sunt si proprietarii ai unor imobile, ce motiv mai bun sa faci bani daca nu aceste vicii ascunse pe care nu toti le cunosc;
-un agent imobiliar corect se poate gasi, o agentie imobiliara corecta mai greu;
- pe de alta parte cum pot eu sa am incredere in cineva care cere, sa zicem, comision de 5% la sume ce depasesc 30 000 E, de regula; 5% de la cumparator+5% de la vanzator, am dat un exemplu.
-tu ai fi de acord sa-i prezinti unui client pretul corect pentru o locuinta pe care vrea sa o cumpere si in acelasi timp sa-i pretinzi un comision corect?
probabil, daca ai agentia ta imobiliara, daca nu sunt sigur ca nu ai putea face asta, ai fi concediat.
@sonia rauss
RăspundețiȘtergeresunt multi agenti imobiliari profesionisti.
sunt oameni bine seriosi si foarte bine pregatiti in domeniul imobiliar.
cred ca a venit momentul sa subliniem ca exista si altceva in afara de leprele care ne-au dat un "bune renume" ...
@livium
RăspundețiȘtergereo sa incerc sa iti raspund punctual:
-este imposibil ca intr-o localitate sa nu existe macar un singur agent imobiliar serios. cum il gasesti? intreband pe cei care au avut de-a face cu domeniul imobiliar. un agent imobiliar de incredere se gaseste cam la fel cum gasesti un medic sau un avocat bun.
-revenim la problema gasirii unui agent imobiliar de incredere. odata ce l-ai gasit, vei fi informat in legatura cu toate problemele tranzactiei respective.
nu confunda agentul imobiliar cu dezvoltatorul imobiliar.e adevarat, cei care construiesc bine sunt putini, dar noi ii stim si ii promovam ,tocmai datorita faptului ca agentul imobiliar are o mare parte din raspundere in derularea unei tranzactii. cei care lucreaza "fara agentii" nu merita atentia unui cumparator avizat.
-un agent imobiliar serios nu poate lucra la o agentie care nu e de incredere.
-nu vad legatura dintre comision si incredere.
din contra, sa ai mare grija la agentiile imobiliare care cer "zero comision". e la mintea cocosului ca nimeni nu lucreaza degeaba. deci aia cu "zero comision" au o mare problema de credibilitate...
-faptul ca sunt de aproape 14 ani pe piata imobiliara insemna ca mereu am cautat( si de multe ori am reusit) sa satifac necesitatile imobiliare ale clientilor. si, ca fapt divers, foarte rar mi se intampla ca cineva sa doreasca sa negocieze comisionul.
-aceste pretentii referitoare la profesionalism le am dela toti agentii din acentia mea. am invatat in timp ca in imobiliare nu poti da teapa decat o singura data. nu poti ramane pe piata imobiliara decat daca ai clienti multumiti, oameni care te recomanda la randul lor si altora in momentul in care au ceva de vandut, cumparat sau inchiriat.
> „Oamenii [...] lasă bacşiş generos la frizerie sau la crâsmă”
RăspundețiȘtergereEu nu las bacșiș decât foarte rar. Ultima oară am lăsat la o frizerie pentru că aveau tariful mult sub alte frizerii și m-am gândit că oamenii merită stimulați să rămână așa.
În orice caz ăla care nu vroia să plătească agenției comisionul e un cretin. Problema e cum găsești agentul ăla imobiliar care să aibă calitățile menționate în articol. Mulți agenți imobiliari sunt din păcate varză.
@Cristian
RăspundețiȘtergerede acord cu tine. nu e usor sa gasesti un om in care sa ai incredere. dar nu imposibil.
asta e valabil in toate domeniile. si medici sunt din aia care iti taie "altceva" in loc de apendice. de avocati idioti nu mai vorbesc.
uite, acum as plati cat nu face pentru a gasi un instalator cumsecade.
Stiti povestea aia: dupa ce te-ai ars cu ciorba sufli si-n iaurt...
RăspundețiȘtergereAm o intrebare care ma framanta de multa vreme, si as aprecia un raspuns (cat mai) cinstit.
Un agent imobiliar intermediaza tranzactia intre vanzator si cumparator. Interesul vanzatorului e sa vanda cat mai scump. Interesul cumparatorului e sa cumpere cat mai ieftin. Aceeasi agentie ii reprezinta pe amandoi, desi interesele lor sunt opuse. Comisionul agentului e procent din valoarea tranzactiei. Intrebare de etica: care e interesul agentului imobiliar?
@Anonim
RăspundețiȘtergereceea ce spui tu se intampla cu ceva vreme in urma. acum majoritatea agentuilor imobiliari profesionisti lucreaza cu exclusivitati.
-daca am un cumparator care lucreaza doar cu mine, interesul meu este sa rezolv problema acelui client, la un pret pe care sa si-l poata permite. (e bine de stiut ca in cazul exclusivitatilor, comisionul este unul negociat preferential )
-in cazul in care am o proprietate la vanzare in regim de exclusivitate, interesul meu este sa o vand in timp cat mai scurt la un pret cat mai mare.
in ambele cazuri interesul meu coincide cu cel al clientilor si conflictul de interese, in aceste cazuri, nu exista.
chiar si in vremurile in care agentul reprezenta si vazatorui si cumparatorul, interesul principal al agentului imobiliar era ca tranzactia sa aiba loc. fac iarasi o paranteza si vreau sa remarc faptul ca pretul real de vanzare al unei proprietati poate varia cu mazim 15%. in acest caz, diferenta dintre comisionul maxim si minim pe care il poate obtine agentul nu reprezinta un impediment major in realizarea tranzactiei.
pana la urma nu comisionul e problema de etica, ci neprezentarea reala a proprietatii catre cumparator.
acesta problema este, din pacate, una de actualitate pentru multi agenti semiprofesionisti care functioneaza in romania.
Informativ articolul. Dar părerea mea e că un om matur are tot atâta nevoie de o agenţie imobiliară cât are un elev de meditaţii. Adică deloc. Atât timp cât eşti posesor de cap pe umeri şi eventual penis între picioare, te descurci. Dacă unul dintre ele nu funcţionează cum trebuie, atunci da, mai bine apelezi la agenţi ca să nu rişti.
RăspundețiȘtergereEvident, dacă vinzi, nu strică să apelezi oricum la agenţii, cu condiţia să plăteşti comisionul doar în momentul vânzarii şi la agenţia care a intermediat vânzarea. În acest caz poţi pur şi simplu să ceri un preţ mai mare decât voiai iniţial pentru a-ţi scoate comisionul de acolo. Fireşte, e mai greu de vândut, dar nu ai ce pierde.
@Eldur
RăspundețiȘtergerepare atat de simplu sa faci imobiliare :))
Uite ca intamplarea face ca, de aproximativ 2 ani, sunt si eu prin domeniul asta imobiliar. Asa ca pot spune ca iti inteleg perfect punctul de vedere. Cine are cap pricepe, ci nu, nu. Nu ai ce face. Nu ai cum sa faci educatie in tranzactii imobiliare.
RăspundețiȘtergereNu sunt agent imobiliar dar ma invart in cercul lor si stiu cum isi fac treaba.
Ca sa-ti dau si eu un exemplu d-asta mioritic, ma intorc in timp si iti spun ce era scris intr-un email sosit pe adresa agentiei.
" Cuplu, dorim sa inchiriem garsoniera, mobilata si utilata, zone bune, exclus ultimul nivel, pret maxim 200 euro. Exclus intermediari. "
:)) Eee?
@Lillee
RăspundețiȘtergerepoate erau un cuplu de oameni casatoriti, dar fiecare cu altcineva si nu vroiau sa stie si cei din imobiliare ca exista asa ceva :D
alta explicatie nu gasesc :)))
Gata, m-ai convins! Ca om ce stă de minim 5 ani cu chirie și probabil va nădăjdui la propriul cuib la un moment dat promit solemn și în fața blogosferei că pe tine te voi alege ca și agent imobiliar.
RăspundețiȘtergereȘi o să-ți plătesc și comision! Numai să nu iei pielea după mine :)
Închiriez puţe, dar cu dobândă. Adică la una împrumutată, cel ce o închiriază va da înapoi, pe lângă ea, încă una. Astfel, afacerea mergere pe profit iar eu voi avea un parc mai mare de puţe de închiriat. Pentru cei doritori, ce nu deţin aşa ceva, fireşte.
RăspundețiȘtergere@Oama de Tinichea
RăspundețiȘtergereuraaa!!!
promit sa nu am nici o treaba cu pielea ta :D
@loopoo
RăspundețiȘtergereasta deja e plan de afaceri :))
@ Loopoo: Esti total. :)))) Ca sa folosesc expresii la moda.
RăspundețiȘtergere@ Sfbacterie:Adevarul e ca habar n-am ce presupun afacerile imobiliare facute intre persoane particulare, dar sunt sceptica si in privinta agentiilor. Dar ca sa emit o parere ar trebui sa fiu in cunostinta de cauza. Si nu sunt.
@andreea toma
RăspundețiȘtergeresper ca experienta in domeniul imobiliar sa fie una cat mai placuta si cat mai profitabila :)