„Sa-ti fie dat sa traiesti vremuri interesante”
Nu vreau sa pomenesc aici nume interesante de sociologi, politologi sau alte persoane care au dezbatut subiectul mult mai bine si cu mai multa acuratete decat mine. Imi doresc sa expun acum doar o parere strict personala despre vremurile pe care le traim.
Trecerea la o noua ordine sociala nu are niciodata loc fara tulburari, crize si razboaie.
Trecerea de la sclavagism la o societate feudala a fost o perioada cumplita . Au cazut imperii care pareau ca nu au sfarsit, s-au schimbat granite si relatii sociale.
Trecerea la o societate bazata pe capital s-a facut la fel de greu. Revolutii sangeroase in Anglia, Franta si cam peste tot in europa au marcat apusul feudalismului.
Incepand cu mijlocul secolului trecut s-au facut simtite cateva contradictii majore in relatiile dintre stat,industrie, lumea financiara si cea a simplilor cetateni.
Rolul de institutie morala al religiei crestine a fost luat de catre un consumerism incurajat pana spre absurd.Fara sa mai fie stanjenita si stopata de absurditati religioase, stiinta a facut progrese uriase, care au permis unei mari categorii de oameni sa se bucure de confort si stabilitate.
Esecul grav al unei alternative tampite de genul celei comuniste a eliberat inca o mare de oameni care s-au repezit sa se infrupte din beneficiile societatii de consum.
Culmea ironiei este ca tocmai consumul este cel care va duce la prabusirea acestei societati.
Curba consumul de bunuri de orice fel nu poate fi decat ascendenta si ritmul cresterii acestuia duce inevitabil la saturatie. Un om nu poate manca decat cu o singura gura. Oricat de multe minute gratis am avea in abonamentul telefonic, nu putem depasi 24 ore de tinut telefonul la ureche.
Criza s-a adancit odata cu revolutia informatica. E greu sa ingnoram rolul acesteia in contextul situatiei actuale.
Daca acum 50 ani accesul la informatie era limitat si controlat, acum informatia este la indemana tuturor. Practic, oricine poate afla orice doreste. Controlul informatiei este un fapt imposibil de indeplinit. Scandalurile nenumarate pe aceasta tema dovedesc doar ca nimeni nu stapaneste cu adevarat nimic din domeniul acesta.
Revolutiile statelor arabe sunt practic revolutii datorita accesului la informatii pana acum ascunse.
Modelul universal este cel al Statelor Unite. Toata lumea isi doreste sa traiasca visul american. In termeni simpli, visul american este unul in care viata e usoara si ai tot ce vrei cu eforturi minime. Acest model idiot este preluat de tot mai multi oameni, acestia negandindu-se ca americanul de rand munceste mult ca sa aiba succes. Lumea se gandeste la prosperitate in termeni Hollywood-ieni. Nicio natiune nu isi poate permite sa satisfaca in felul acesta dorintele cetatenilor ei.
Sa vorbim putin despre credit si finante. Crizele financiare succesive prin care a trecut lumea dupa anii 50 nu au facut decat sa adanceasca nevoia de credit. Generatii intregi au trait pe credit, si au trait bine. Nu e posibil sa traiesti mereu doar din imprumuturi. Nimeni nu poate face asta. Devalorizarea succesiva a monedei principalelor tari industrializate a evidentiat acest lucru. Si totusi, tot ce au facut economistii lumii a fost sa impinga termenul scadentei spre un viitor incert.
Acest viitor e acum. Generatia noastra va plati decontul ultimilor 60 ani.
Acesta plata va fi constituita din tulburari majore, greve, revolutii si foarte probabil razboaie.
Civilizatia asa cum o stiau parintii nostri s-a incheiat. Urmeaza una noua. Nimeni nu va poate spune cum va fi, desi directiile au fost deja stabilite.
Intr-o lume cu acces liber la informatie, sistemul politic actual din majoritatea tarilor occidentale devine unul arhaic si depasit. Lumea nu mai vrea si nu mai accepta sa fie reprezentata. Odata cu accesul la informatie vine si accesul la decizii. Vor fi tot mai multe referendum-uri la care lumea participa direct prin sistemele informatice.
Din punct de vedere economic se merge spre o eliminare treptata a intermediarilor. De ce sa cumperi de la supernarket un produs care de la producator pana pe raft trece prin 4, 5 intermedieri, cand poti comanda direct acelasi produs la un producator local?. Vor ramane marile concerne farmaceutice, militare, industria grea si cea constructoare de masini. Dar mica productie locala sau regionala va inlocui mamutii din multe alte domenii.
In asta va consta de fapt regionalizarea. Lumea va fi mai interesata de ceea ce se intampla in imprejurimi decat de problemele globale. Consecintele acestei schimbari vor fi dure pentru statele nationale care tin cu dintii de cu concepte anacronice precum suveranitate si independenta . Organizarea se va face in functie de alti termeni decat cei clasici ai limbilor nationale si al patrotismului. Din fericire pentru noi, convulsiile pricinuite de aceste schimbari majore vor fi atenuate de speranta unei organizari de nivel european. E normal si bine sa se intample asa.
Pe mine personal ma doare fix in manseta de la pantaloni de guvernul de la Bucuresti, care a fost, este si va fi mereu unul incompetent si corupt. Nu ma intereseaza sa iau ora exacta de la Bucuresti. Vreau ora Timisoarei, a Craiovei, a Iasului sau a Constantei.
Primele semne ale acestei schimbari le vedem deja. Putin ii pasa celui din Sighet de problemele celui de la Campina. Aceasta regionalizare s-a produs la nivel mental de multa vreme. Cu totii suntem constienti de stereotipuri referitoare la ardeleni, olteni sau moldoveni. Viitorul va duce la o reincadrare a tuturor dar sub alte auspicii. Exemplul Timisoarei este unul clasic. Acolo exista un oras si o regiune eterogena care a privit mereu cu o oarecare superioritate spre Bucuresti.sau restul tarii. Cand te gandesti la Timisoara, nu te gandesti la orasul romanesc, ci la unul cosmopolit, la o regiune romano-sarbo-maghiara, un loc unde amalgamul acesta este unul format de secole de trai in comun..
Stiu ca suna ca dracu ( cum spunea un clasic in viata ) dar viitorul nostru este tot impreuna dar altfel decat pana acum. Vom fi impreuna intr-o zona mai mare. Natiunea romana se va schimba, se va transforma intr-una bazata mai mult pe egoism local decat pe un patriotism absurd si depasit.
Cum va arata zona asta peste 30 ani ? Nimeni nu stie exact. Sper sa traim sa vedem .
Pana atunci traim vechiul blestem chinezesc.
Traim in vremuri interesante...
Imi face mult mai multa placere sa citesc astfel de postari pe blogul tau.Spre deosebire de altele pe teme mai putin inspirate .. gen cel cu femeile de mai inainte.De tipul ala sunt peste tot
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergereimi face placere sa stiu ca sunt citite si astfel de postari.
multumesc pentru incurajare.
adevărat, cămaşa e mai aproape de corp decât haina. dacă tehnologia s-a dezvoltat incredibil de mult, nu acelaşi lucru se poate spune despre progresele în relaţiile interumane. Mai pe scurt e cam aşa: dacă un metal are anumite proprietăţi, alea nu se vor schimba, metalul se va comporta în 99,9 la sută din cazuri la fel. Şi pe baza asta tehnologia a mers mai departe. Cu oamenii e diferită situaţia. Dacă unui idiot îi spui că e idiot, el nu va mai fi acelaşi în relaţia cu tine. Se va comporta diferit. Ştiu totuşi că oamenii vor găsi resurse să meargă mai departe. sper ca Asimov să fi avut dreptate.
RăspundețiȘtergere@oretarzii
RăspundețiȘtergereIntre viitorul descris de Asimov si cel al lui Herbert, e de preferat primul :)
Imi aduc aminte ca dupa revolutie, reputatul economist Anghel Rugina, intr-un interviu televizat zicea:"Este adevarat ca socialismul a capotat aproape pe intreaga planeta, dar nici capitalismul nu este o oranduire viabila!" Intrebat de reporter cum vede o oranduire a viitorului, Rugina a raspuns: "Viitoarea oranduire, este una care sa imbine elementele pozitive ale socialismului si capitalismului".
RăspundețiȘtergereCititi aceasta carte a lui Mircea Batranu:
http://books.google.com/books?id=HK9QD6fxlXcC&printsec=frontcover&hl=ro#v=onepage&q&f=false
@Nea Costache
RăspundețiȘtergereViitorul nostru numai "luminos " nu se arata ...
Deocamdata se pare ca scandinavii se adapteaza cel mai bine la noile conditii .
@nea costache: sunt satul de reputatii astia economisti, care de fapt nu au cum sa faca vreo mare scofala. pentru ca economia tine strict de relatiile interumane. daca s-ar face progrese in domeniul asta ar fi si economia mai usor de pus pe o linie echilibrata. poate par ciudat, dar sa nu se uite ca absolut toate conflictele au ca si cauza suprema, fundamentala, goana dupa resurse, insusirea bunurilor altuia si nimic altceva. motivele ideologice, religioase si alte balarie sunt doar praf in ochi pentru prostii care trebuiau sa moara pe campu de bataie sau sa sufere acasa.
RăspundețiȘtergere