Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

luni, 22 august 2016

Teatru

Valer morghulis. Toti oamenii mor. Pana si actorii mor, dar nu de tot! Cum poti sa spui despre Amza Pelea, Gheorghe Dinica sau Marin Moraru ca au murit? E deajuns sa ne uitam la filmele sau piesele de teatru in care au jucat pentru a-i aduce printre noi. La fel se intampla cu toti marii actori. 
Cum au ajuns ei mari actori? Pe langa talentul deosebit, ce i-a propulsat pe orbita gloriei?
In primul rand munca si respectul pentru meserie. Orice meserie este frumoasa daca o faci cu placere. Un om care se lauda cu realizari in viata:  "cu faptul că am reuşit să scap cu nervii intacţi din U.N.A.T.C" nu va fi niciodata un actor bun. Nu poate fi deoarece si-a ales gresit drumul in viata. Nu poti avea rezultate atunci cand iti urasti meseria, iti urasti publicul si te urasti pe tine.
Fara a generaliza, sunt oamen in noua generatie de actori care considera ca arta e doar o injuratura, o gluma buna . Arta teatrala incepe cu ei si nu exista arta in afara lor. Teatrul clasic e ceva depasit si ei sunt doar moderni, postmoderni si ultramoderni. Ei au invatat ca teatrul adevarat inseamna sa urci in curul gol pe scena, sa te caci pe niste flori si apoi sa le arunci in spectatori. Apoi sa astepti aplauze!
Dragii mei, nu e asa! Nu voi ati inventat arta teatrala si pana cand nu veti invata sa va respectati meseria si auditoriul nu veti avea parte de succes. Va plangeti ca nu sunteti bagati in seama de catre public, dar voi il bagati in seama? Cum faceti asta in afara de o perpetua mistocareala de doi bani ? Treziti-va la realitate. Arta bazata doar pe socarea cu orice pret a publicului a ramas undeva in trecut, in secolul trecut.  
In incheiere vreau sa va povestesc un mic episod din anii '90.
Pe la ora 3 dimineata, apare intr-un  club celebru situat la ultimul etaj din Teatrul National actorul Gheorghe Dinica. Era baut bine si abia se tinea pe picioare. Cere o vodca si e refuzat. Dinica insista politicos si e refuzat la fel de politicos. Maestrul coboara din teatru si odata ajuns in parcare incepe sa injure.
- Fu@#$%#  muma in c@#! Baga@#$% in voi de nenorociti care nu imi dati un pahar de vodca!!
Barmanul coboara cu o sticla in mana, i-o da lui Dinica si asteapta impreuna taxiul comandat pentru actor.
- Maestre, ce te-a apucat sa injuri aici, in parcare? De ce nu te-ai luat de mine sus, in bar?
Dinica se clatina usor, se sterge la nas si spune soptit:
- Cum sa injur in teatru, bai ? Tu esti nebun ? Cum sa injur eu in teatru? Cum?...

sursa foto

2 comentarii: