Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

miercuri, 18 februarie 2015

Atentie la leucemie!



Nationalismul a avut rolul lui benefic in formarea statelor nationale.  A aparut ca o necesitate istorica,  ca raspuns la excesele imperiilor vremii. Impilarea imperiului habsburgic asupra popoarelor inglobate cu forta in statul monstruos si ineficient a dus la idea autodeterminarii si a autoguvernarii populatiilor mici dar compacte din punct de vedere geografic. Aparitia statelor nationale s-a putut face doar prin mijloace violente, deoarece, hai sa fim seriosi,  nimeni nu-si elibereaza sclavii doar din bunatatea inimii. Razboaiele napoleniene au fost cele care au aprins flacara sentimentelor nationale si au dus, in final, la  aparitia unor noi state: Italia, Germania, Romania si altele. Rolul si importanta lor sunt date nu numai de marime   sau de numarul populatie, ci mai ales de rolul sentimentului national in randul cetatenilor dupa formarea statului. In unele dintre ele acest sentiment national a trecut la nivelul urmator, acela de nationalism. Acest nationalism a luat in final diverse forme ( national socialism in Germania nazista, fascism in Italia lui Musolini, etc. ) Peste tot unde s-a cultivat si exacerbat sentmentul national s-a ajuns la extremism. Pana si in Romania, nationalismul extrem a fost prezent sub forma miscarii legionare.
Unii istorici ar spune deci ca nationalismul este ceva rau, altii ar putea combate aceaste idee cu argumente de natura sa arate ca nationalismul este  bun, este esential in ideea de patrie si supravietuierea ei.
Adevarul este, ca intotdeauna, undeva la mijloc. Nationalismul exista si acum la toate marile popoare. Americanii isi pun steagul instelat si in wc-uri. germanii urla pe stadioane "Deutschland über alles" , francezii sunt mandri de istoria lor si saluta drapelul rosu, alb albastru. Excesele facute de-a lungul istoriei de aceste popoare sub drapelele respective nu-i impiedica sa se simta astazi parte a unei natiuni.
Romanii sunt acum, ca de altfel in aproape toata istoria lor, altfel decat ceilalti. Ceausescu, prin national comunismul lui exacerbat, a aruncat in desuetitudine insusi ideea de nationalism. Dupa revolutie, bufoni de genul lui Vadim au continuat sa submineze ideea nationala tocmai prin excesele hilare cu accente patologile de care au dat dovada.Nici un roman  normal la cap  nu mai saluta acum cu respect drapelul. Romanii care arboreaza drapelul national  pe balcoane sau pe fatadele caselor sunt priviti ca niste ciudati . Sentimentul national la romani s-a diluat pana aproape de disparitie. Romanii nu mai cred in nimic! Ni se pare normal cand niste idioti spun ca vor o Transilvanie independenta. Nu ni se pare ciudat atunci cand strainii, de orice fel sunt ei, spun ca romanii sunt o natie de corupti, de hoti si de tigani. Nici o autoritate nu reactioneaza atunci cand ne sunt batjocorite simbolurile sau istoria. In acelasi timp, ii admiram pe americani pentru ca isi protejeaza cetatenii, ii admiram pe francezi pentru ca sunt o mare natiune si ii invidiem pe englezi pentru aroganta cu care trateaza restul planetei.
O natiune care nu are inoculat sentimentul national, care nu reactioneaza nationalist atunci cand ii e pusa in pericol existenta, este condamnata la pieire. Citeam ieri niste bloguri care sustineau ca ar fi mai bine sa ne ocupe rusii decat sa stam ca prostii la mana americanilor. Ziceau oamenii aia ca noi apartinem de marele popor de la rasarit si ca americanii sunt rai, nemtii vor doar sa ne ia fabricile, francezii vor sa ne ia medicii, englezii sa ne cumpere pe un leu agricultura si ca F.M.I-ul vrea sa ne inrobeasca. In schimb, daca vom alege sa fim de partea rusilor, marea natiune prietena de la rasarit va face ca pe aceste meleaguri sa curga doar lapte si miere si la fiecare doua saptamani va ploua cu carnati!  Culmea e ca si aia au dreptate. Nu in partea cu ploaia de carnati, ci in prima parte, aceea in care spun ca toti vor sa ne ia cate ceva. Asa e! Si ne vor lua tot ce vor atata timp cat noi nu reactionam ca o natiune. Atata timp cat noi insine radem de noi si ne plangem ca suntem slugi, cum vreti sa ne trateze altii?
Democratia are multe parti proaste, asta o stim cu totii, dar una din partile ei bune este ca democratia este perfect compatibila cu nationalismul moderat. In democratie, nationalismul are pentru un stat rolul pe care il are sistemul imunitar pentru un organism viu, adica reactioneaza la amenintarile externe. Similitudinea dintre sistemul imunitar si nationalism poate si trebuie continuata. Sistemul imunitar este necesar, chiar esential si totusi, in cazul in care este prea puternic, acelasi sistem imunitar se  intoarce impotriva propriului organism.
Atentie la leucemie!...

4 comentarii:

  1. Mă sperii când scrii serios, zău! Și da, sunt de acord că ar trebui să avem mai multă grijă cu simbolistica națională, să o recultivăm fir cu fir, incepand cum e normal de la școală. O oră de naționalism în locul celei de religie, ce zici?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost serios? Scuzeeee!
      Cat despre orele de religie, cum poti gandi asa ceva?
      Fara religie viata e pustiu!

      Ștergere
  2. Pe mine cuvantul leucemie m-a directionat instant la articol... Foarte buna analogia cu nationalismul. Pentru patriotism ce boala ai?

    RăspundețiȘtergere