Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

joi, 14 august 2014

Hans, sau cum a descoperit neamtul Romania...

A vazut la televizor reclama aia cu frunza, l-a vazut pe printul Charles cum se plimba cu caruta prin paduri si a inceput sa creada ca Romania e raiul Europei.  Hans traia si muncea de o viata intreaga in Hamburg si acolo a cunoscut-o pe Mary. Ea avea doua cozi lungi si ochii albastri ca Marea Neagra. Avea limba dulce, miscari de serpoaica si dupa doua luni l-a convins pe neamt sa se mute in Romania. A vandut Hans tot ce avea, s-a imprumutat in banca si s-a hotarat sa isi deschida o mica afacere in satul de bastina a femeii. Acolo a aflat ca pe Mary o striga lumea "fă curvo!"  si a fost foarte mirat.. Neamtul era insa  foarte indragostit de ochii albastrii ca Marea Neagra, asa ca nu a bagat in seama lumea rea ci a purces mai deaprte cu planul de afaceri. Era hotarat sa isi deschida o mica fabrica de spite de biciclete. Avea comenzi ferme de la o fabrica din Hamburg si isi facuse socoteala ca in cativa ani se va imbogati.
Inaugurarea s-a facut intr-o zi de luni si la ea a participat primarul, popa si cativa consilieri locati beti manga. Panglica a taiat-o prefectul judetului si apoi au mers la carciuma cu tot satul.

sursa foto

Marti dimineata la ora cinci, Hans era la fabrica si astepta nerabdator sa vina muncitorii. Pana la ora opt nu a venit nimeni. La ora noua s-a dus acasa sa o intrebe pe Maricica. A gasit-o la crasma, in poala primarului. Asta era cu mainile in sanul femeii si ea radea cu ras de femeie beata. S-a incruntat Hans, dar i s-a explicat ca la inaugurarea unei afaceri asa serioase e obiceiul sa se petreaca cel putin trei zile! Ce era sa faca Hans? A baut si el o bere, si-a luat nevasta la dans si a petrecut pana seara. Miercuri a venit la munca un singur batran care i-a cerut un avans la salariu, ca omul trebuia sa mearga la doctor. A dat Hans banii, ca doar nu era sa se puna rau cu oamenii din sat chiar din primele zile.
Joi dimineata era pustiu la fabrica. S-a intors acasa neamtul si a intrebat-o pe nevasta. Asta, cu basmaua legata stramb si cu rasuflarea duhnind putred a resturi de sarmale, i-a explicat ca in ziua respectiva era sarbatoare si era lasat din strabuni sa nu se lucreze, ca altfel li se starpesc caprele. A scrasnit din dinti Hans, dar cine era el sa se puna contra obiceiurilor strabune? I-a dat nevestei o gura de vin ca sa-i spele duhoarea din gura si a plecat cu ea in padure, ca sa vada si el ce a vazut printul Charles. Acolo, sub un stejar batran, a conceput Hans primul copil. Cand a ajuns acasa il cam usturau bucile, ca nimerisera cu amorul  pe un strat de urzici, dar era tare bucuros ca se rasturnase cerul in ochii albastrii ai Maricicai.
Vineri era zi de post, asa ca la fabrica au venit doar doi betivi care au reusit sa dea foc la o remorca.
Sambata si duminica au petrecut cu totii la casa primarului. I se nascusera aluia doi gemeni si primraul era mandru nevoie mare. A taiat primarul un porc, doi vitei si dupa masa de pranz a disparut cu Maricica in sura. Pe seara, Hans era atat de beat incat zacea sub masa si  il invata sa latre in germana pe cainele negru al primarului.
Luni dimineata au venit la lucru vreo zece femei, dar au plecat iute la biserica, ca venise popa sa le aduca aminte ca in ziua aia era sarbatoarea mataniilor unui sfant inportant.
Marti era sarbatoare legala. Parlamentul hotarase sa dea zi libera pentru ortodocsi. In ziua aia se sarbatoreau papucii Maicii Domnului si era pacat mare pentru cei care mergea la lucru. La biserica, parintele Cameliu le spusese ca oamenii trebuie sa se bucure, sa danseze si sa bea minim doua galeti de vin fiecare.
Mercuri a venit lumea la lucru, dar oamenii erau mahmuri si au cam inceput sa il injure pe neamtul ala care nu tine cont de durerile lor.
Joi a fost iar sarbatoare legala. Era vorba de Grebla cu care aduna Dumnezeu stelele de pe cer dimineata.
S-a baut mult, s-a dansat pana in zori si pe la unspe seara, Maricica s-a dus pana in sura cu patru flacai. Nu stia Hans ce le-a aratat Maricica in sura, dar cei patru erau transpirati si veseli cand s-au intors. Maricica  zambea cu toata gura si i s-a asezat lui Hans in poala de fata cu toata lumea.O baba s-a incecat cu un os de pui si a murit, asa ca vineri iar nu s-a lucrat.Toata lumea a fost la priveghi si a baut, a mancat si s-a rugat pentru sufletul raposatei.
Luni nici nu s-a mai dus la fabrica Hans. Invatase si el ca lunea nici iarba nu creste, asa ca i-a dat o gura de tuica nevestei ca sa-i alunge imputiciunea din gura si apoi au facut amor. Seara s-au dus pe deal, ca a  citit Hans despre stelele care tremura, despre lacuri si asa l-a descoperit pe Eminescu. A mai descoperit si ca sunt multe urzici pe dealurile din jurul satului, pentru ca iar il usturau bucile.

Timpul a trecut, de fabrica lui Hans s-a ales praful si el asteapta in fiecare luna sa vina postasul cu alocatia. Are cinci copii, dintre care doi seamana bine de tot cu primarul si lumea le spune : ' a lu bicicleta", ca asa e cunoscut Hans prin imprejurimi. Prin Germania nu a mai fost. Se mai roaga Maricica de el sa o duca pe la Hamburg la cumparaturi, dar cu ce dracu sa se duca? Alocatia le ajunge doar cat sa bea doua zile.
Au noroc cu sarbatorile, asa ca se imbata teapan in fiecare zi...
Si apoi se duc prin paduri....
Si apoi ii ustura bucile...

6 comentarii: