Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

marți, 10 iunie 2014

Doua



Nicu a fost electrician de cand se stie. A facut liceul industrial de electricieni si a lucrat intr-o intreprindere de stat vreo zece ani.  Intreprinderea s-a privatizat si Nicu a ramas somer. Noul patron ii daduse afara pe toti neseriosii si betivanii din uzina. Nicu facea parte din amandoua categoriile, dar s-a suparat pentru ca patronul nu a tinut cont de faptul ca el e dinamovist. Intelegea omul ca ala nu are nevoie de un electricna nepriceput, dar cum sa dai afara un suporter infocat al echipei Dinamo?  Dupa ce a baut in doua zile cele unsprezece salarii compensatorii, Nicu a inceput sa-si caute de munca. La insistentele muierii s-a inscris chiar si la Oficiul fortelor de munca. A fost chemat de vreo trei ori sa primeasca de lucru, dar Nicu a refuzat oripilat salariul de doispe milioane oferit de diversi patroni. Dupa aceste refuzuri lui Nicu i s-a taiat somajul. Atunci a devenit Nicu comunist. Era turbat la gandul ca nemernicii de patroni sunt niste exploatatori care vor sa muncesti pentru ei opt ore pe zi fara sa ai voie sa bei nimic.
Cand l-a lasat nevasta Nicu a devenit adeptul lui Dan Diaconescu. Se uita in fiecare noapte la OTV si sorbea cuvintele domnului Dan care vorbea despre ciocoi si despre cum ar trebui fiecare roman adevarat sa primeasca de la stat cate o casa, cate douazeci de mii de euro si cate un Roll Royce. Cand buticarul din colt nu i-a mai dat tigari si bautura pe datorie Nicu s-a angajat electrician pe un santier. Primea vreo zece milioane salariu, dar munca era grea. Se cocosase de tot bietul om, asa ca a inceput sa bea mai vartos. Intr-o zi, pe la zece dimineata, a venit patronul sa inspecteze un bloc si a ramas blocat in lift. Vreo ora le-a trebuit celorlalti sa dea de Nicu. Cand l-au gasit, asta era beat muci si radea de patronul ramas in lift:
- Ce te basici asa, sefu?E pana de curent, ce pana me! De unde sa stiu eu ce sigurante au sarit? Mai stai si tu putin, ca vine nea Marcel. Ala le stie cu curentul. Sigur nu vrei o gura de vodca? Hai, nu mai urla, ca nu face bine la ficati...
Abia a scapat Nicu din mainile sefului. Cu un ochi vanat si cu doi dinti lipsa, Nicu a umblat iar sa se angajeze, dar nu l-a mai vrut nimeni in constructii. Dupa ce a vandut televizorul din casa, a hotarat sa se faca taximetrist. A fost frumos la inceput. Avea o masina cu care se plimba prin oras si din cand in cand mai lua cate un client. Totul s-a sfarsit brusc dupa o saptamana. Beat fiind la ora noua dimineata,  a calcat pe picior un agent de circulatie care pierdea vremea intr-o intersectie.  Fara permis de conducere, fara bani si fara sa stie sa faca nimic, omul a luat la rand ziarele. A vazut ca sunt oferte de munca ca striper, agent comercial si agent imobiliar. Ca striper a stiut imediat ca nu are nici o sansa. Il deranja prea tare  un hemoroid mai vechi. Agent comercial nu stia ce inseamna, dar a banuit ca e ceva cu TVA si alte acte, asa ca nici macar nu a incercat. A  stat Nicu si s-a gandit: ce e asa greu sa faci pe agentul imobiliar? Ii arati unei proaste un apartament, ii spui ca e zugravit cu superweis si gata. Ii iei banii! S-a imbracat Nicu cu cel mai bun trening si s-a angajat la o agentie imobiliara de cartier. A ramas acolo patru zile.
Dupa aia a plecat la cersit in Italia.


Dorin a avut o copilarie chinuita. Mama lui a plecat in anii '90 in Spania si nu s-a mai intors. Copilul a fost crescut de un tata betiv si de o bunica cam curva, asa ca invatat de mic sa se fereasca de curve si de bautura.
Scoala prea multa nu a facut. Cand a terminat clasa a opta s-a angajat cu ziua prin sat. La saispe ani a plecat definitiv la oras. A lucrat ca om bun la toate pe un santier de constructii, apoi s-a inscris la liceu la seral. Dupa inca cinci ani avea diploma de bacalaureat, scolioza si o hernie mica.  Cu diploma de bacalaureat in mana, Dorin a hotarat sa isi schimbe meseria. S-a angajat la inceput caraus la o firma de distributie de medicamente. Dupa jumatate de an avansase la gradul de sofer, apoi s-a facut agent comercial. Muncea zi lumina, dar isi permitea sa inchirieze o garsoniera si  intrase in vorba cu o colega de la munca. Tocmai aniversase 25 de ani cand patronul pentru care lucra a intrat putin la puscarie. Brusc s-a vazut din nou fara serviciu, asa ca reinceput sa caute. A incercat la vreo trei firme ca agent comercial, dar nu a gasit seriozitatea de care avea nevoie. Cand s-a mutat intr-o garsoniera mai mica  s-a hotarat sa devina agent imobiliar. Stia deja tehnici de vanzare, asa ca a schimbat practic doar produsul. Pa prima agentie la care a lucrat,  patronul poponar s-a dat la el. L-a snopit in bataie, l-a bagat in ma-sa si a plecat la urmatoarea. De acolo a plecat dupa o saptamana. L-a pocnit pe un betivan, unul Nicu, care s-a luat de noua lui prietena. A treia oara a fost cu noroc. Patroana il luase sub aripa ei si l-a ajutat. Ziua alerga prin oras si seara invata legislatie. La inceput a castigat cat sa supravietuiasca, dar dupa vreo cateva luni a inceput sa castige bani frumosi. Dupa un an s-a insurat cu o clienta batrana si cu bani . Multi bani.
La doi ani de la casatorie Dorin l-a omorat pe ta-su. Batranul a vrut sa-l jefuiasca intr-o noapte si s-a urcat pe o scara ca sa intre pe la etaj. Dorin a auzit zgomot si a deschis obloanele. Batranul a cazut pe un gardulet metalic si l-au scos de acolo in mai multe bucati.
De ma-sa nu mai stie nimic, dar isi aduce aminte de ea de cate ori isi priveste nevasta....

5 comentarii:

  1. Nicu win! macar s-a distrat ce pusca lui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai cand daca muncea zi lumina? apoi a trebut la babe...la Nicu vodca e sigura! nu da gres.

      Ștergere
  2. Colegii de breaslă sunt tragic de neinteresanți. Ce parere au musca ți cei doi pureci despre agenții imobiliari?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. purecii nu stau la sarantoci iar mustele, nu spun ce le fac mustele Ș))

      Ștergere