Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

sâmbătă, 3 mai 2014

Rolul preotului in lumea telefoanelor de fitze

Nu cred intr-un Dumnezeu barbos care sta pe un tron de aur si se uita voyeuristic la omenire.
Nu cred ca acel Dumnezeu are la dispozitie stoluri de fiinte inaripate care plutesc nevazute printre noi cu un caiet si un pix in mana,  fac naveta intre cer si pamant si umblă cu pâra la Cel de pe tron.
Nu cred in dracii cu coarne si copite ce stau pe langa niste jacuzzi cu smoala in care se relaxeaza suflete de pacatosi,
Nu cred ca exista o poarta a raiului unde sta la o masa un tip chel cu niste chei atarnate carciumareste la cingatoare.
Toate aceste imagini aiuristice sunt luate din religii mai vechi, mesopotamiene sau indo-europene  si aproape toata religia crestina se bazeaza pe credinte mai vechi, asumate constient de actuala Biserica.
Biserica crestina a preluat si inglobat cam tot ce a gasit la fata locului, incepand cu data nasterii lui Iisus, care coincide cu sarbatoarea "păgâna" a nasterii lui Mithra, pana la ritualul falic al calusarilor din Teleorman, care era la origine un ritual pagan al fertilitatii.
Ca oricare alta credinta, crestinismul s-a impus ca religie puternica printr-un cârdasie intre puterea religioasa cu cea politica.
Timp de doua mii de ani, crestinsmul a trecut prin diverse faze, incepand cu etapa ardenta si exploziva a inceputurilor, prin faza "adolescentina" cand se credea universala si obligatorie si pana la faza maturitatii actuale in care libertatea credintei este un drept firesc al oamenilor inteligenti.
Ce ma deranjeaza la credinta ortodoxa actuala? Tocmai imaturitatea de care da dovada. Bai tovarasi episcopi si mitropoliti ortodocsi! De ce ii tineti pe oameni in genunchi? De ce ii puneti sa faca inconjurul templelor aurite in pozitii indecente? Etapa apostolatului si a martirajului a existat in crestinism acum cateva sute de ani si voi ati ratat-o! Nu se mai poate face prostirea prostilor intr-o  lume a telefoanelor mobile cu minute nelimitate pe internet. Intr-o lume in care babele pravoslavnice se uita la serialul "Suleiman" nu mai puteti sustine ca doar ortodocsii merg in rai. Societatea in care tinerii invata limba coreeana din seriale tv nu va mai da dreptul de anatema asupra altor religii.
Istoria ne invata ca lumea are nevoie de religie. Nu a existat nicio civilizatie cu adevarat atee. Oamenii au nevoie de credinta in supranatural pentru a-si putea pastra sanatatea mintala. Solutia este libertatea constiintei si limitarea puterii Bisericii oficiale. Atata timp cat Biserica este alaturi de oameni si nu stapana lor, totul e bine.
Si in viitor vom avea religie si credinta. Inca nu stie nimeni ce a fost inainte de Big Bang. Explicatia fizicienilor cum ca nu a fost nimic si ca totul a aparut spontan este practic aceeasi ca si in Biblie. Stiintific vorbind, intr-un sistem izolat  energia se conservă.  De unde a aparut energia necesara pentru Big Bang nu se stie. Acest simplu principiu termodinamic aplicat la scara universala poate dovedi la nivel filosofic existenta unei Entitati initiatoare. Intelegea umana nu poate intelege acest concept decat din punct de vedere mistic.
Toate religiile au un Creator, asa e foarte probabil sa existe unul, doar ca eu nu cred ca Acesta  este prea interesat de ce ni se intampla zilnic, asa cum sustine crestinismul actual. In general, liber-cugetatori si ateii nu au nimic impotriva religiei atata timp cat nu sunt deranjati de pretentiile de exclusivitate ale acesteiea. Acestia sunt oameni inteligenti care aleg sa fie credinciosi in felul lor si nu au nevoie de intermediari intre ei si Divinitate.
Si totusi, majoritatea oamenilor are nevoie de indrumare spirituala si aici intevine rolul preotului. Acest rol al preotul trebuie sa fie unul de invatator si indrumator.  Oameni de acest gen sunt putini, dar au existat mereu in Romania. A fost imortalizat in literatura romana sub numele de Popa Tanda. Misiunea preotului este una civilizatoare si se subantelege ca rolul  lui in comunitate este mai degraba unul de tip şamanic, initiator,  decat unul de stapan al Templului.
La final vreau sa va spun ca eu am intalnit un om de genul asta. Fara false pretentii, el ajuta atunci cand i se cere ajutorul si cam atat. La el in comunitate iese in evidenta pentru ca este un pesonaj deschis la minte. Nu suporta habotnicia si cand i se reproseaza purtarea scandaloasa a altor preoti iti zambeste si spune ca el nu face asa ceva. El e credincios, dar nu are pretentia sa crezi si tu. Credinta lui il intareste si il ajuta sa faca bine si sa mangaie suflete ce au nevoie de mangaiere. Nu are toate raspunsurile la intrebarile pe teme religioase si stie asta. Nu se considera misionar si nu are pretentii de apostolat. Gospodar in mica lui comunitate, el invata pe altii decenta prin propiul lui comportament si nu cere decat sa fie tratat cu acelasi respect pe care il arata celorlalti. La inceput am fost reticent. Ce dracu sa vorbesc eu cu un preot? Am studiat mai multa religie si filosofie decat noojnoo la suta dintre preoti. Si totusi am stat de vorba si acum il consider un prieten. De ce? Pentru ca am descoperit un om normal, conectat la realitatile lumii in care traim, cu acelasi griji ca si ale mele si cu aceleasi probleme ca ale majoritatii. Sa-l condamn pentru ca are meseria pe care o are? E prea usor. Hai sa gandim practic. In orice comunitate exista, indiferent ca vrem noi sau nu,  cel putin un preot. Cum am vrea sa fie acel preot?
Unul ca Victor, care le da copiilor carti de literatura clasica, sau un popa " normal" care te jefuieste cand te prinde cu un botez sau la o inmormantare?
Imi cer si eu iertare de la prietenul meu,  dar daca ar fi sa condamnam un om doar pentru meseria pe care o face, eu as fi primul de condamnat. In mintea pulimii de rand, agentul imobiliar ia niste bani fara sa faca nimic.  La fel ar fi si cu instalatorii care iti cer o avere doar pentru ca ei stiu sa schimbe un robinet. Inginerii sunt, in gandirea populara, niste cretini care nu au reusit sa ajunga doctori, iar doctorii sunt niste idioti carora trebuie sa le dai spaga cand iti schimba ficatul distrus de la prea mula vodca.
Si totusi, exista instalatori decenti, ingineri priceputi, doctori cumsecade si preoti cu simtul umorului.
Doar agentii imobiliari sunt si vor ramane mereu doar niste aia care n-au reusit sa se faca instalatori, doctori, ingineri sau preoti si care iau degeaba banii poporului...

17 comentarii:

  1. intru totul de acord cu tot ce zici tu aici referitor la ortodoxism,biserica si popi...cat despre Victor,ar fi multe de spus si cuvintele sunt prea sarace ca sa cuprinda OMUL care este el...am avut onoarea sa-l cunosc si il consider si eu,la fel ca si tine,prieten,mai ales ca pe mine m-a sustinut moral asa cum a stiut mai bine in niste momente crancene...pentru cineva ca el,nu exista decat un cuvant potrivit : respect :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e cuvantul ce i se potriveste lui Victor : "Respect" !

      Ștergere
  2. Lasă, că nu e târziu să faci teologia, eşti tânăr, ştiu eu, iar între timp, cât umbli pentru câte o casă pentru cei interesaţi, poţi pune câte un "pansament" pe sufletul celor care se mai destănuie fie şi unui agent imobiliar. :D
    Mulţumesc pentru gândul bun! Ştii bine că eu (şi mai sunt mulţi ca mine) fac din suflet cele pe care le fac.
    p.s Şi slavă Domnului, peste toate, am fost blagoslovit şi cu prieteni buni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teologia nu o fac pentru ca, nu te supara, nu vreau sa devin mai necredincios decat sunt acuma. Nu stiu daca se poate, dar nu vreau sa risc:))
      Cat despre agentii imobiliari, singurul rol al parazitilor este acela de a lua degeaba comisioane imense de la sarmanii cumparatori de vile in Primaverii.

      Ștergere
  3. Am priceput mesajul. Ma scuzi daca am o problema cu meseria de preot. Nu, lumea nu are nevoie de religie. Morala nu e data de religie si nici justitia. E ca si cum am avea un stat paralel, ca si cum am accepta ca egale tribunalul si staborul. Poti fi spiritual si fara sa fii cerdincios. Poti fi orice, daca din copilarie nu ti se spune ca nu ai voie ca te bate doamne doamne. Jobul de preot e la fel de nevinovat ca jobul de lunetist. A nu a avea nici o problema cu omul antrenat si platit special ca sa traga altor oameni gloante in cap denota naivitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt putini oameni mai inversunati decat mine pe tagma habotnicilor care au o singura icoana :BANUL!
      Si totusi, exista preoti cu bun simt. Poate ca Victor este exceptia care confirma regula...

      Ștergere
    2. Popi lunetisti pe blog? scenariu dubios de real, la Bolly/Hollywood cu tine ! Intre timpi grei si gloante naive, tamponare de ph acid in stomac cu Maison de Brasseur Thou...

      Ștergere
  4. e bine să nu crezi "într-un Dumnezeu barbos care sta pe un tron de aur si se uita voyeuristic la omenire". descrierea aceasta îl caracterizează mai degrabă pe patriarh.
    "Dumnezeu" e ras, tuns şi frezat, miroase a parfum fin şi are puţa mică.

    RăspundețiȘtergere
  5. Misiunea preotului este una civilizatoare. Aha, ce i-au mai civilizat pe Mayasi si Incasi....

    RăspundețiȘtergere
  6. ia fa un top al celor mai ponegrite meserii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe primele zece locuri sunt agentii imobiliari, consilierii imobilari si alti talhari din domeniul imobiliar.
      Pe locul unspe si doispe sunt dansatoarele la bara si taximetristi...

      Ștergere