Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

duminică, 16 februarie 2014

Cine e vinovat?

O fetita de 15 ani a fugit de acasa. Asa ceva se intampla zilnic in Romania, doar ca acesta este un caz putin mai deosebit. Ionescu Iulia Cristina este eleva la unul din cele mai bune licee din tara, Santul Sava. Media ei  la admitere a fost 10. Inainte de a disparea a vandut un telefon scump si un lantisor de aur.

Nu e nimic rau in retragerea din lume si dedicatia catre viata spirituala. dar de data asta ceva nu e in regula. Oamenii se retrag la manastire in urma unei traume pentru a-si gasi linistea, sau catre sfarsitul vietii pentru impacarea cu Dumnezeu. Ce traume a suferit fetita asta pentru a fugi de lume?
Situatia ei scolara ne spune ca este un om cu o capacitate intelectuala mult peste medie. Situatia materiala este una frumoasa. Avea un duhovnic la care apela, deci nu se poate spune ca nu avea indrumare. Si totusi...

Am discutat ieri situatia asta cu un prieten. Un om deosebit si un preot cu har, asa cum ar trebui sa fie toti preotii.  Parerea lui a fost ca mare parte din vina o poarta familia. Divortul parintilor a facut-o pe fetita sa o ia razna. Probabil are dreptate dar ramane problema duhovnicului. Rolul unui duhovnic nu este te indemne spre manastire, ci sa iti aduca mangaiere si sprijin. Chiar si atunci cand toata lumea o cauta pe eleva, duhovnicul acesta punea piedici autoritatilor invocand secretul spovedaniei. Deci fetita ii trimite un mail si asta e spovedanie online? Un copil fara discernamant fuge de acasa si Biserica il acopera? Politia le cere tuturor manastirilor sa dea o declaratie scrisa ca pustoaica nu e vreuna din ele si astia ignora apelul. Mai mult, Suleimanul bisericii ortodoxe ii cearta pe cei care vor sa o aduca acasa pe eleva.
In ce tara traim? Ce putere are Biserica Ortodoxa Romana? Nu vorbesc de cele spirituale, ca pe alea nu le stiu, eu vorbesc de cele laice, lumesti. Cum e posibil ca Biserica Ortodoxa sa ingaduie si sa incurajeze fanatismul religios si statul sa nu ia nici o masura?
Statul roman este unul laic si asa trebuie sa ramana. Altfel ajungem ca Iranul, o tara in care populatia este sclava pe plantatia unor tipi care nu au nici o legatura cu divinitatea.
In incheiere hai sa va spun un "secret" de la o ora de religie.
Profesoara de religie le zice elevilor ca oamenii care au pacate sunt mai negri. De la aceasta explicatie si pana la anatemizarea unei eleve de origine africana nu a fost decat un pas. Profesoara de religie sustinea ca nu conteaza numai pacatele tale ci si ale parintilor si ale parintilor parintilor....si asa mai departe, pana la a saptea generatie. Ca asa scrie in Biblie. Solutia ei? Mersul taras pe coate si genunchi in jurul manastirilor, pupatul de moaste si donatia la biserica. Atentie, daca pacatosul nu se inalbeste instantaneu se recomanda o noua tura in jurul bisericii, si iar pupat de moaste si donat bani la biserica. Daca nici acum nu se albeste se ia de la capat: pupat moaste, donat la biserica....
sursa foto

6 comentarii:

  1. Copiii noștri rămân copiii noștri toată viața, asta n-ar trebui să uite adulții ce-și mai dispută, din motive doar de ei știute, întâietatea. Multe mi se par tâmpite în viața asta dar nimic mai tâmpit ca întrebarea: pe cine iubești mai mult pe mama sau pe tata?
    Și acum zic să te salut, sfântule! Că mi-am adus aminte să mai trec pe aici...

    RăspundețiȘtergere
  2. E mult prea mult de discutat pe astfel de teme, şi, în nici un caz nu la tv, căci acolo invitaţii nu spun decât două vorbe pentru că-s întrerupţi non/stop de moderatorii/moderatoarele cu crize de isterie, başca ceilalţi invitaţi de la telefon care nu ştiu cui/când să se adreseze.
    Un lucru e cert, şi nu spun asta cu subiectivism, religia e de folos în procesul de învăţământ, dar să fie predată în aşa fel încât să deschidă mintea copiilor, nu s-o închidă. La desen ori la muzică, un profesor bun jonglează cu planificarea şi dă libertate copiilor ca dovedesc talent, copiilor ce nu pot fi îngrădiţi de planificare, asta pentru că ei văd mult mai mult, doresc mult mai mult.
    Ce poţi face ca profesor, ca preot ori ca părinte, când, cu bună credinţă faci tot ce se poate ca moral, didactic ori familial să-i fie bine copilului, învăţându-l cum să fie un Om, dacă cele pe care tu le spui, se lovesc de cele prezentate (de cele mai multe ori distorsionat) de mass-media care loveşte în oricine pentru rating, adică pentru bani. Ar fi curios de făcut un experiment, aşa, sociologic, o jumătate de an fără televiziune şi net, cel puţin partea de breaking-news. Cu siguranţă oamenii şi-ar vedea de treabă, ar citi şi vedea şi altceva, mult mai ziditor, ar scăpa de panica şi isteria indusă pe fondurile galbene, roşii ori portocalii ale benzilor din josul şi susul paginilor.
    Şi da, mai este mult până când oamenii se vor disciplina în preajma marilor sărbători, fiindcă acolo de obicei se îmbulzezsc nu cei cu credinţă curată, ci cei care-s în căutare de senzaţional. Am scris despre asta cu ceva ani în urmă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discutia e lunga si grea si cu tine nu pot discuta in contradictoriu.
      Tu esti o exceptie in randul preotilor:)

      Ștergere
  3. am uitat ce vroiam sa spun, poza din final mi-a provocat scurt circuit la unica sinapsa pe care o aveam!

    RăspundețiȘtergere