Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

sâmbătă, 28 decembrie 2013

Hai sa ne indignam

Povestea este una simpla. La o scoala de fite din centrul Bucurestiului, o invatatoare le cere parintilor bani de cadouri. Anormal, veti spune. Asa e. Dar la fel de anormala mi se pare atitudinea mamei domnului Goe. Presa a sarit si ea de fund in sus, deoarece Ponta nu a mai spus nici o tampenie in ultimul timp, asa ca e criza de subiecte. Tot felul de pseudoziaristi si ziarizde isterice fac spume la pix pe tema asta:
"Vaaaai, rusine sa-i fie acestui monstru de femeie care a indraznit sa faca acest gest nelalocul lui. Rusine invatamanatului romanesc! Cadrele didactice care abuzeaza de bietii parinti! Rusine, rusine, rusine, de trei ori rusine!!! "
Acuma, daca stam sa ne gandim putin, vedem ca situatia nu e chiar asa precum pare. In primul rand sa nu uitam ca discutam despre o scoala de fite, una in care elevii se duc la scoala doar pentru a se lauda cu ultimul tip de telefon. In general, parintii care isi duc loazele la acest gen de scoala sunt oameni care nu au prea avut de-a face cu scoala la vremea lor. Ei au scoala vietii, au invatat sa se descurce in vremurile astea triste si acuma sunt plini de bani facuti din vanzarea tigarilor fara timbru sau mici patroni de fabrici de parizer. Oamenii astia nu isi lasa odraslele sa se duca la o scoala normala din cartier pentru ca ei se simt mai presus de pulimea de la bloc. In fond au dreptate. Nu se poate ca patronii de butic sa stea in aceeasi sala de sedinta cu parintii datornici trecuti pe caiet pentru o conserva de mazare si un pachet de tigari. E sub demnitatea lor. Mai rau, s-ar putea intampla ca unul din copiii din cartier sa ia note mai mari la caligrafie decat micul idiot pe care il are acasa madam patroana de butic. Asa ca l-a dus la o scoala unde pruncul va lua  doar note mari si va avea colegi de clasa doar mucosi cu sofer. La sedintele de la scoala, mamicile vor face schimb de coafeze, de locuri de vacanta ieftine in Grecia si de telefoane de striperi.
In videoclipul de mai jos, mamica indignata ce filmeaza cu un telefon care costa vreo trei salarii de profesor,  nu vrea sa dea bani pentru profesori. Ea stie ca invatamantul e gratuit si e garantat prin constitutie. Se enerveaza cumplit atunci cand i se cer bani de badigarzi. Culmea nesimtirii este atinsa atunci cand aceasta invatatoare ii cere bani pentru bibliotecara. Ha, ha, ha. Pai de ce? De ce sa dea bani pentru aia? Pruncul ei nici nu stie ca exista biblioteca in scoala si el oricum nu citeste niciodata! De ce sa dea bani? De ce?
Stimata duamna. Invatamantul nu e gratuit! Nu a fost niciodata si nici nu va fi. Totul se plateste in lumea asta. In cazul tau platesti fitele de la o "scoala de elita". Shaorma din centru costa mai mult decat decat shaorma din Berceni. Daca nu vrei sa dai bani, muta-ti copilul la scoala din cartier. Acolo vei avea parte de invatamant gratuit. E adevarat ca pruncul trebuie despaduchiat la fiecare trei saptamani, dar asta e viata. Doamna invatatoare are dreptate. Suntem in Balcani! Sistemul este unul balcanic si te adaptezi sau pleci.
Urmarile acestui mic scandal vor fi urmatoarele. Invatatoarea va fi sanctionata cu scaderea salariului pe juma de luna si tu va trebui sa iti muti copilul de acolo. Daca eu as face parte din corpul profesoral al acelei scoli, copilul tau nu va trece clasa niciodata. Nici nu va fi greu. E lucru stiut ca elevii de la scolile alea fitoase nu stiu numere pana la zece decat cu ajutorul bonei filipineze, asa ca ai incurcat-o!
Singura solutie este sa duci copilul la liceul care isi spune "Fita tuturor fitelor",  Jean Monnet. Preturile de acolo sunt infinit mai mari decat la scoala unde e copilul tau acum, dar sunt convins ca pruncul va iesi din scoala la fel de idiot ca atunci cand a intrat, dar cu mult mai mult mai multe haine de firma in sifonier.


      

6 comentarii:

  1. aici am doua argumente; pro si contra. Pe ambele le sustin la fel ce infocat, asumat si cu convingere.
    1) daca vrei ca lucrurile sa mearga "ca afara" -( must have in vocabular) trebuie ca legalitatea si corectitudinea sa inceapa de la TINE . Nu se poate sa mituiesti politistul pt a scapa cu permisul in buzunar dupa ce ai depasit linia contiunua dar sa faci gat ca ti se cere "cadou" la scoala. Chiar daca nu se face primavara cu o floare este normal ca omul care vrea sa fie tratat corect sa nu accepte sa se foloseasca de ilegalitati atunci cand vrea el. Mai pe intelesul maselor : daca esti genul care parcheaza masina pe interzis in fata la bamboo sa dai o muie la o curva platita, NU ai dreptul sa te revolti ca asistenta care-ti face spalaturi stomacale ti-a cerut spaga.Ca e ilegal ba! Si spaga si datul la muie pe bani da??
    2) faptul ca "se practica" precum si faptul ca "detin cascaval" nu sunt motive ca sa MI SE CEARA/IMPUNA. Daca buticareasa vrea sa o vada pe fiesa la Monet si sa o coste clasa a IX cat masina mea pe care o platesc in 5 ani e alegerea ei si nu incumba obligatia de a "onora" pe cineva cu daruri. Ca isi cumpara notele cu bani este iarasi un troc bilateral acceptat care nu ar trebui sa fie generator de alte obligatii. Si mai ales Nu pe tonul ala. Iarasi pe intelesul maselor: daca eu aleg sa-ti fac o muie pentru o peceche de pantofi da firma NU inseamna ca ai dreptul sa suni la usa mea la 2 noaptea cu pula sculata si sa pretinzi ca n-am inghitit tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In afara de limbaj, si eu sunt de acord cu tine.
      Indignarea mea a plecat de la faptul ca toata povestea asta se petrece la o scoala de fitze. Este imoral sa ti se ceara bani, dar la fel de imoral este sa te astepti sa nu ti se ceara, avand in vedere ca parintii care si-au dus copiii acolo stiau la ce se asteapta.
      Tragic este faptul ca singurul care plateste in scandalul asta este copilul. Ce invatatoare il va mai vrea la clasa? ...

      Ștergere
  2. Ingrozitor! De amuzant, evident! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur ca mai e cineva care se amuza :))

      Ștergere
    2. Situatiile de genul asta au cate doua chipuri pentru fiecare personaj implicat. De pilda, cine crezi tu ca preda la scolile astea de fite? Prea putini ajunsi pe merit, cei mai multi prin transferuri sponsorizate, prin posturi ce n-au cunoscut niciodata lista oficiala ci s-au dat doar pe "sub mana" etc.
      Trist e ca si profesorii corecti sunt prinsi intre umilinta parintilor (adica mucosul ala de profesor prost imbracat indrazneste sa se ia de fi-miu...) si presiunea colegilor "corupti" care ii izoleaza si ii ameninta cu toate cele pentru ca nu se incadreaza in practicile scolii.

      Amuzant e doar textul tau pe alocuri, indulcind din condei o situatie nici tragica, nici comica, ci doar anosta si de-o continuitate care ma sperie si care "promite" motive de indignare si mai si...

      Ștergere
    3. MUltumesc mult, Claudia si anul care vine sa iti aduca bucurie, sanatate si tot ce iti doresti.
      La multi ani!

      Ștergere