Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

joi, 14 noiembrie 2013

Moldoveni

Moldovenii de peste Prut sunt si ei oameni. Unii mai buni, altii mai rai, ca orice romani.
Cine sunt oamenii aia? Inainte de '89 aia erau rusi. Asa invatam in scoala. Dupa '89, o mare perioada de timp, basarabenii au ramas in perceptia romaneasca tot rusi. Veneau cu lucruri ieftine de peste Prut si le vindeau in piete. Romanii isi cumparau izmene, maieuri si chiloti " de la rusi".  Ce altceva mai stim despre ei? Ca sunt saraci, ca acolo sunt multi rusi si ca au femei frumoase...si ieftine. Putini dintre noi stiu ca s-au razboit cu rusii pentru a-si obtine independenta, si mai putini stiu ca in partea separatista rusa a Moldovei e concentrata o mare parte din industria acestei tari. Rusii, care nu vor renunta asa usor la un teritoriu despre care spun ca le apartine, vor pune in continuare multe probleme moldovenilor.
Acolo sunt doar cateva milioane de oameni si aproape jumatate din populatia apta de munca e plecata in strainatate. Se confrunta si ei cu problema copiilor abandonati de parintii plecati la munca, dar acolo problema este mai grava decat la noi. Majoritatea dintre ei sunt bilingvi si multi viseaza la Romania.
Aici exista peste tot sloganuri cu "Basarabia e Romania", dar ne dorim cu adevarat unirea celor doua tari?
Romanii ii vad pe modovenii de peste Prut sau ca niste moldoveni de-ai nostri, dar mai saraci, sau drept niste comunisti rusi. Moldovenii se uita la noi si vad aceleasi probleme cu care se confrunta si ei. Televiziunile le arata saracie, coruptie si silicoane de vedete. Ei bine, daca as locui in Moldova, nu mi-as dori acum sa ma unesc cu aceasta Romanie.
Poate mai tarziu, cand ne vom cunoaste mai bine, cand ne vom respecta si ne vom dori cu adevarat unii pe altii. Pana atunci sa zambim ascultand niste oameni care nu mai pot fi catalogati de nimeni doar romani, rusi sau moldoveni.



6 comentarii:

  1. Suferinţa celor din Tiraspol se propagă nevăzut prin toată Moldova, până la graniţa cu România, şi asta într-un mileniu III în care marile puteri ale lumii se bat cu pumnul în piept că luptă pentru dreptate. În fine, utopia unei lumi perfecte este cvasicunoscută, deci n-o mai discutăm. Aş fi vrut doar să spun că mi-aş dori unirea cu Moldova de peste Prut, măcar aşa, ca o reparaţie morală pentru bunica mea care a fost deportată de acolo pe când avea doar 12 ani. Zic asta în nume personal, altfel, motivele ar fi mult mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Au fost si sunt inca multe suferinte, dar cine stie, poate avem noroc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Din moment ce ei sunt mai saraci ca noi, le-ar conveni unificarea cu Romania. Noi ne dorim unificarea deoarece credem ca Basarabia apartine Romaniei, dar avantaje, sincer, nu stiu cate avem. Corupti sunt si ei, corputi suntem si noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata ne convine tuturor doar la nivel declarativ. O sa vedem ce va mai fi...

      Ștergere
  4. Eu as intreba daca ei isi doresc unirea, pentru ca din exterior pare sa nu .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e cam ca si la noi, unii vor, altii nu prea si cei mai multi nu stiu ce vor...

      Ștergere