Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

marți, 23 octombrie 2012

Doua viziuni ale gulagului

Recent mi-au cazut in mana doua carti care au, teoretic, acelasi subiect : gulagul si deportarile
Prima dintre ele este o carte exceptionala, cea a Aniţa Nandriş-Cudla : 20 de ani in Siberia. Amintiri din viată.

sursa foto

Recunosc cinstit ca am inceput sa citesc aceasta carte cu o anumita reticenta. Abundenta, in anii 90, a  cartilor despre domeniul puscariilor si gulagurilor comuniste a dus, pentru mine cel putin, la o anumita banalizare si chiar bagatelizare a suferintei. Cam toate cartile romanesti ce trateaza acest subiect sunt la fel : multa suferinta si credinta in Dumnezeu.
Deosebirea dintre toate aceste carti si cartea Aniţei  Nandriş-Cudla este una uriasa. Stilul unic al autoarei s-ar potrivi mai degraba scrierilor lui Creanga. Limba scrierii, departe de limbajul literar sofisticat, te infioara prin  simplitatea descrierii imensei suferinte de care a avut parte aceasta femeie. Plimbata de rusi pe la Polul nord si prin padurile Siberiei,. a supravietuit datorita unui comportament  instinctual si a dovedit ca omul poate trece prin orice atunci cand are cu el drept bagaj bunul simt si credinta. Nu vreau sa spun mai multe. Este una din cartile obligatorii pentru orice om ce traieste in Romania.

A doua carte este cea a laureatei Nobel pentru literatura, Herta Muller.si se numeste Leaganul respiratiei.

sursa foto
Inca de la primele pagini cartea mi s-a parut una cu un stil voit pretentios. Limbajul afectat si fals alintat m-a facut sa citesc aceasta carte in sila. A fost greu sa trec de imbelicitatea frazeologica alambicata si travestita in formule fals condescende. Cititorul mediu e obligat mereu sa traduca fiecare fraza din termenii elitist-intelectuali in care a fost scrisa intr-un limbaj mai apropiat de omenesc. Multe carti plictisesc la primele pagini, dar aceasta carte m-a plictisit pana la ultima pagina. Ca sa nu va tin din treaba, va spun ca mie, Herta Muller mi se pare o autoare ratata, care a fost facuta mare de alte considerente decat cele strict literare. Despre aceasta tanti se va vorbi peste ani la fel de mult cat se vorbeste acum despre Mihai Beniuc. 

Celor care aveti posibilitatea sa cumparati sau sa imprumutati cartea Aniţa Nandriş-Cudla, v-o recomand cu placere, iar ceilalti pot vedea aici stilul incredibil al acestei autoare.
Cartile doamnei Herta Muller sunt bune de dat, celor care nu va sunt simpatici, cadou de zilele lor onomastice...

6 comentarii:

  1. De Herta am auzit ca cand se dadu la romani mai ceva vreme in urma si ceti ceva de ea atunci. Naspa, parerea mea, deci aci tin cu tine! Pe Nandriş-Cudla nu o stiu, asa ca o sa incerc sa dau de carte. Multam pentru idee, imi rezerv vichendu asta pentru ea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ai dat tema de căutare în anticariat.:) Voi cauta prima carte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După coperta, credeam că e mai veche, dar văd că există o reeditare la humanitas.

      Ștergere
    2. sper sa o gasesti . e o carte ce merita citita :)

      Ștergere
    3. Am găsit-o în librărie, am răsfoit-o dar nu am putut-o cumpăra. Încă. Poate o găsesc la un preţ mai mic ori aştept o perioadă cu buzunare mai pline. Dar din cât am citit pe sărite, trebuie să o am. Merită citită din cât mi-am putut da seama. Herta Muller n-aş putea spune că mă tentează. Am câteva titluri în format electronic, m-am uitat aşa, pe ele, însă...

      Ștergere