Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

marți, 6 martie 2012

Cum ar fi daca...?

E un truism faptul ca scoala romaneasca este depasita din toate punctele de vedere.
La scoala elevii invata despre Baltagul, Moara cu noroc si Alexandru Lapusneanu. Despre porcariile astea invatam si noi cu vreo cateva zeci de ani in urma. Elevii de azi sunt stresati, ca si noi, cu Enigma Otiliei si Ultima noapte de dragoste...
Traim in epoca internetului 2.0 si noi ne pregatim copiii punandu-i sa citeasca Ion. Ce inteleg copiii astia din epoci de mult apuse ? Cum sa priceapa ei drama taranului roman din perioada Morometilor ?
Ca actualizari, dupa 1989, s-au introdus in programa opre "noi" precum Maytrei si In gradina Ghetsemani a lui Voiculescu. In rest aceeasi materie pe care o studiau si parintii nostri.
Ma intreb cum ar arata o ora de romana la care elevilor li s-ar cere sa comenteze asa ceva :

13 comentarii:

  1. Ei, uite aici nu-s de acord cu tine. Ar trebui, înainte de a cunoaște literatura universală, să cunoască scriitorii români. Știi că mulți nu-i știu?! Poate că multe par depășite dar... în cărți stă trecutul nostru, prin cărți mai avem valoare.
    Și app... elevii nu fac comentarii ci argumentări.
    Eu aș vrea să te întreb câți dintre ei știu cine-i Nicu Alifantis?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesti de o discutie pe care am avut-o cu profa de romana la scoala la fiica-mea (Spiru Haret), anul trecut, cand, in timpul unei sedinte cu parintii (profa fiind si diriginta), intr-atat de diplomata cat am reusit eu sa fiu atunci si acolo, ii transmiteam mesajul ca dobitoace ca ea nu ar trebui sa se amestece printre oameni si sa se afle la catedra de la inaltimea careia, abuzand de autoritatea ce o lege cretinoida i-o confera, deformeaza caractere si insamanteaza frustrari aplicand un sistem de notare idiot si pedepsindu-i, prin aplicarea lui, pe copii pentru cutezanta de a spune ceea ce gandesc si simt si nu ceea ce vrea ea sa auda de la ei, ucigandu-le creativitatea si obligandu-i sa ingurgiteze niste fantezii scriitoricesti de mult apuse, despre care, unii dintre noi se amagesc convinsi fiind ca acolo s-ar afla trecutul "nostru". Al cui al nostru? Si de ce nu mi s-ar recunoaste dreptul de a nu ma recunoaste printre mamaligari, ci printre triburile germanice, de exemplu?

      "Ar trebui, înainte de a cunoaște literatura universală, să cunoască scriitorii români"....ar trebui ca ininte de toate sa li se acorde libertatea de a se cunoaste pe ei insisi.

      Ștergere
    2. Adevar si provocare, Daniela:)

      Te somez sa mi-l prezinti pe Vlad. In carne si oase, Daniela! :) Altfel te pot acuza de grave tulburari aduse feminitatii mele sl self esteem-lui, pentru ca iata, pot proba prin fapte de viata reala, traita aproape de oameni si printre oameni (deci vorbim despre contemporan), ca un astfel de barbat nu exista:)
      Desigur ca un astfel de motiv trebuie sa fi avut si Nichita atunci cand, satul de durerea calului maiastru, s-a refugiat cu sufletul in poezie si cu ficatul in alcool.

      Ștergere
    3. @daniela
      e necesar sa ne cunoastem trecutul, dar pentru asta exista orele de istorie.
      nu cred ca e bine daca traim mereu doar in trecut.

      Ștergere
    4. @AniS
      nu poti da vina doar pe o profesoara pentru greselile unui intreg sistem.
      imbecilizarea noilor generatii e o politica de stat in romania.
      facultatile pregatesc profesori gata indoctrinati si pregatiti sa duca mai departe aceasta politica...

      Ștergere
    5. Pai, pana la nivelul urmator, profa este sistemul! Sistemul nu exista independent de "stalpii" lui sau de "multimea elementelor" ce-l alcatuiesc.

      AniS

      Ștergere
    6. @AniS
      profa nu e un stalp. e doar o nuia care se indoaie dupa cum bate vantul la minister. profesorii gen " stalp", cei care iau atitudine, sunt elimminati automat de sistem...

      Ștergere
  2. Sa se invete numai Shakespear si Nicu Alifantis la scoala!!! Imi pare rau, dar scoala nu inseamna sa inveti numai ce-ti trebuie la corporatie, ca altfel erau zece ani de Excel si pupat poala popii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur, scoala poate fi numa' buna sa-l invete pe agricultorul si pe pastorul "din tata in fiu", cand e indicat sa insamantezi graul, sa intorci brazda, cand e vremea secerisului, astfel incat, prin jocul de bursa, sa umple buzunarele unuia ca Trita Fanita.

      Ștergere
    2. @Doxatul Dex
      scoala inseamna, sau ar trebui sa insemne, mai mult decat indoctrinare.
      se pare ca e prea mult pentru romania sa cerem de la scoala o pregatire eficienta si adecvata pentru intreaga piata a muncii...

      Ștergere
    3. Mie nu mi-a placut limba romana, dar a zice ca Baltagul e prea vechi pentru a fi predat mi se pare aberant. Sincer.

      Ștergere
    4. mie mi-a placut limba romana, dar nu mi-a placut niciodata Baltagul :))

      Ștergere
  3. 1. De curând am recitit Fefeleaga, probabil că da, sunt dintr-o altă generație dar mi-a făcut plăcere s-o recitesc. Și povestind la serviciu, o colegă de 28 de ani a râs privindu-mă ca pe un viitor, posibil... pacient... și replica ei m-a durut. N-ar mai citi nici plătită o carte scrisă de-un autor român! Mi s-a părut discriminare, oameni buni! Și nu sunt de acord cu ea! Am vrut s-o întreb de Cireșarii, de La Medeleni...
    2, Da, Anis...cu libertatea de-a alege sunt de acord... dar ca să aleagă n-ar trebui să cunoască și dintre ce anume s-o facă?
    3, Anis... să ți-l prezint pe Vlad?! Mai mult ca sigur trăiește printre noi. Nu-i deloc perfect, vei descoperi în curând.

    RăspundețiȘtergere