Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

miercuri, 18 ianuarie 2012

Romania, caz particular (partea a doua)


Exista doua iesiri din situatia actuala
  • una ar fi cea clasica. Aparitia unui mesia, a unui salvator al patriei care sa conduca masele in mod tiranic. Situatia aceasta s-a repetat de-a lungul istoriei de nenumarate ori si nici romanii nu au facut exceptie. 
  • a doua situatie ar fi trecerea la o alta democratie. O democratie participativa la nivelul cetateanului. Trecerea la o societate in care decizia sa se ia de jos in sus. Pare aberant si utopic, dar sunt tari care au facut deja trecerea asta. Tarile scandinave sunt un exemplu ca se poate. Acolo nu veti vedea manifestatii de genul celor de la Bucuresti, Atena sau New York, pentru ca acolo democratia functioneaza asa cum am spus. Decizia se ia la nivel de colectivitate mica si e transmisa mai departe pe cai politice catre cei care guverneaza. Astfel, politica la nivel guvernamental  este facuta, nu in detrimentul populatiei, ci in favoarea ei . Binenteles ca nimic nu e perfect si ca probleme exista peste tot, dar asta ar fi o cale de urmat. Deciziile la nivel regional sau national  pot fi luate prin participare directa. Acum exista modalitatea asta. Tehnica si tehnologia existenta ne permit sa participan de cate ori e nevoie  la un sondaj sau un referendum. Orice om cu un telefon mobil poate spune da sau nu cu un simplu sms. Votul direct este acum posibil. Singurul obstabol in calea aceasta sunt insusi politicienii. Ei vor disparea ca factori de decizie, deci vor lupta cu orice mijloc impotriva viitorului inevitabil.
Care va fi calea pe care o vom urma ?
Statele sunt inca puternice si slabirea lor va trebuie sa vina ca urmare a unei decizii din interior. Ne aflam la inceputul unei schimbari majore si de durata. 
In multe tari se va lua prima decizie. Vor aparea peste noapte profeti care vor instaura dictaturi ce vor dura ani de zile. Vor fi razboaie pornite pe criterii economice, etnice sau vag politice. Si la noi lumea sta la universitate si asteapta un lider. Pentru ca asta asteapta lumea. Un lider carismatic, nepatat politic sau moral, care sa o conduca. Daca, fereasca Dumnenzeu,  va aparea liderul, vom plati scump aceasta alegere. Daca nu, ne vom adapta la schimbarile ce vor veni in maniera tipic romaneasca, spunand ca "nu vremurile sunt sub oameni ci oamenii sub vremuri ", si vom supravietui
 

2 comentarii: