Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

marți, 1 noiembrie 2011

Filme romanesti

Noua generatie de regizori romani ma lasa rece. Generatia de aur postdecembrista in domeniul cinematografic nu a reusit sa aduca nici macar 2 spectatori romani in salile de cinema. Ei, care au premii la Cannes, la Hollywood sau Bollywood, nu au nimic in comun cu spectatorul roman.
Vedeam zilele trecute pe unul din acesti regizori cum se plange ca nu mai are bani  si ca spectatorii romani nu se inghesuie sa ii vada marile lui creatii.
Stimate domn, de ce ar da cineva bani ca sa iti vada povestile ? Care a fost publicul tau tinta atunci cand ai facut filmul respectiv ? Tu ai urmarit de la inceput sa iei premii peste hotare. Le-ai luat . Bravo tie!
Dar aceste filme ale tale sunt facute sa fie vazute si admirate de straini, nu de romani. In general, lumea vrea sa vada ceva ce nu a mai vazut pana acum, sau ceva familiar dar prezentat in asa fel incat sa nu ii faca greata. Tu prezinti lumii civilizate instantanee care pentru romani au devenit clisee. Morti pe holurile spitalului, copii ai strazii, coruptie si trafic de carne vie sunt lucruri pe care romanul le stie, se loveste de ele zilnic si aproape ca nu ii mai pasa.
sursa foto
Cinematografia e mai mult decat o arta, e o industrie. In orice afacere exista un public tinta. Vis-a-vis de publicul roman, voi vindeti castraveti la gradinar. Realitatea romaneasca bate filmele voastre si lumea e satula de femei rasturnate si masini dezbracate. Departe de a fi avangarda, voi ati ramas in urma evolutiei gusturilor societatii romanesti.Scenele care socau prin anii '90 fac parte acum din normalitatea noastra absurda. Din cauza asta filmele voastre sunt pentru romani chestii rasuflate.  Dar daca doriti sa mergeti pe calea aia superioara, arta pentru arta, taceti din gura si  suferiti de foame in liniste. 
Tu, regizorule genial, daca vrei spectatori romani la filmele tale, adreseaza-te romanilor. Chiar daca prezinti realitatea mizerabila, fa-o in asa fel incat sa fie altfel.
Deocamdata toata generatia asta noua de regizori genialoizi, pentru mine nu reprezinta decat niste documentaristi teribilisti care se joaca cu tuse groase prin cotidianul romanesc.

13 comentarii:

  1. Ai dreptate, filmele romanesti ce fac o impresie buna la nu stiu ce festivaluri, la noi in tara sunt aproape inexistente. Generatia noua de regizori romani, parca nici nu ar exista, toti au fost invatati cum sa faca telenovele.
    Totusi, este un film romanesc, modern, care mi-a placut, anume, Legaturi Bolnavicioase, regizat de Tudor Giurgiu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine observat! Regizorii sunt interesati (dar ii inteleg) sa castige premii, ca doar de-aia muncesc. Dar uita ca trebuie sa multumeasca si publicul din tara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Profesionalismul in cinematografie romaneasca e pe cale de disparitie. Se stinge treptat, odata cu disparitia numelor mari care au lasat pelicule memorabile.
    Un regizor roman bun isi cunoaste publicul si asteptarile lui. Poate ca astfel se explica lipsa publicului in salile de cinema la filmele romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi-a placut Asta seara dansam in familie

    Filmele pe vremea lui Ceasca erau mai amuzante

    RăspundețiȘtergere
  5. Bre, fii pe fază că mă duc să-mi vând povestea, unui regizor tânăr. Să vezi ce succes la public o să aibă episodul cu venirea mea la Bucureşti =)) =))

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt mai multe filme romanesti interesante ...primul ce mi-a venit in cap "Bună! Ce faci?", chiar cred ca ai nostrii au talent... :))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Radu
    sunt si cateva filme bune aparute in perioada asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. @loopoo
    tentatia faimei e prea mare pentru unii dintre ei...

    RăspundețiȘtergere
  9. @sonia rauss
    profesionistii din cinematografie s-au orientat catre telenovele si alte asemenea mizerii de unde se scot bani...

    RăspundețiȘtergere
  10. @cartonic
    Nu e normal ca si acum filmele romanesti cu cel mai mare succes la public sa fie cele din seria BD sau Nea Marin miliardar.
    Atunci de ce se puteau scoate filme si pentru public?

    RăspundețiȘtergere
  11. @arcadia
    sa stii ca te imbogatesti :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. @AURASH
    nimeni nu le contesta talentul.
    dar si proust a fost talentat si pentru aia nici acum nu reuseste nimeni sa-l citeasca :))

    RăspundețiȘtergere