Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

vineri, 14 octombrie 2011

Nokia

Nu mai era un secret pentru nimeni ca Nokia avea probleme. Cum a ajuns totusi liderul de necontestat (acum cativa ani) al telefoniei mobile sa fie o companie de nivel mediu ? Lucrurile nu sunt chiar atat de complicate. Sa ne aducem aminte motivele pentru care cumparam un telefon Nokia.
In primul rand bateria tinea muuult !
Apoi pentru ca telefonul respectiv era unul extrem de fiabil. Te laudai cu el spunand : e un Nokia. Numele avea parca o rezonanta magica. Puterea lui se transfera ca prin minune asupra detinatorului
Daca il scapai pe jos nu avea nici pe dracu. Il ridicai, ii montai bateria si functiona fara probleme.
sursa foto
Nokia mai avea un atu. Meniul telefonului era extrem de simplu. Trei butoane erau de ajuns pentru navigare. Cel mai mare succes al lor a fost Nokia 5110.
Ala era un telefon care isi depasea de departe competitorii. Pe langa designul inteligent , bateria tinea cateva zile. Era Nokia. De aia il cumpara lumea in detrimentul altor telefoane. Steve Jobs stia ca nu poate concura cu Nokia in domeniul asta. De aia a cautat si a gasit inteligent un alt mod de a face telefonie.
Ce au facut cei de la Nokia ? Un CEO tampit a inceput sa imite. Desi ei aveau deja telefoanele de genul Comunicator, au incercat sa imite iPhone-ul . Of course si binenteles ca toata lumea imita iPhone-ul, dar Nokia putea iesi in evidenta prin ce avea mai bun, bateria. Greseala celor de la Nokia a fost ca au mers impreuna cu plutonul. S-au incadrat in gasca si uite ca acum sunt la fel ca ceilalti.
Am ajuns acum la aceeasi problema de inainte de Nokia. Sunt multe telefoane de toate culorile si formele, dar toate au aceeasi problema. La nici unul nu tine bateria mai mult de o zi. Cine va fac un smartphone a carui baterie sa tine 4-5 zile, va da lovitura. Lumea vrea sa se bazeze pe ceva pe care da sute de euro. Telefonul este o necesitate si incepi sa injuri cand vezi ca iar ai ramas fara baterie.
Oamenii vor mai mult. Uite exemplul Kindle. Cine il are e multumit de el pentru ca, la fel ca la Nokia pe vremuri, uiti unde ai pus incarcatorul. Bateria tine cateva saptamani. Asta e adevaratul  motiv pentru care Kindle are succes.
Cat despre Nokia, mediocritatea in care se zbat acum nu le arata vreun viitor luminos. Nu poti avea valente de lider atunci cand imiti. Nu poti avea pretentii de mare companie atunci cand tot ce faci este sa copiezi.
Au ajuns la fel ca si chinezii . Doar ca alea chinezesti sunt mai ieftine si nu au vreo pretentie de originalitate... 

20 de comentarii:

  1. Daca acum cativa ani imi spunea cineva ca voi avea un LG, probabil il injuram...Acum am!

    RăspundețiȘtergere
  2. @Bluemoon
    suntem tot mai multi in situatia asta ...

    RăspundețiȘtergere
  3. S-a scris și s-a vorbit atât de mult încât orice ar mai apărea cu privire la Nokia ar fi enervant.Asta pentru că e falimentar să trăieşti în trecut şi Nokia asta a făcut!

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord cu greselile economice.Citeva aspecte totusi:
    -modelul 5110 este cu ecran alb/negru.Absolut toate telefoanele cu ecran in culori au battery life infinit mai scurta decit unul cu ecran in culori
    -compararea acelor modele cu un smartphone nu este posibila.Asta din cauza aplicatiilor,a procesorului,etc.Aceste aplicatii sunt mari amatoare de putere si bateria va fi consumata imediat
    -nu vad absolut nici o diferenta intre bateria din Iphone,Blackberry Torch sau Motorola Android
    -diferenta de calitate in constructie intre Iphone si orice Nokia este uriasa.Desfa un Nokia N7,N8 sau noul N9.Toate muchiile sunt perfecte,sunetul este incomparabil (cu mini subwoofer,bass reverb,etc),receptia este net superioara,manualul este de colectie,pina si cablurile USB sunt extrem de simpatice cu 6 versiuni!.Este diferenta de finis intre un Audi sau BMW si o Toyota.
    -Amazon Kindle este de asemenea cu screen alb si negru.Mai mult:daca deschizi conexiunea Wifi bateria tine doar o zi si ceva.Nici o diferenta intre el si Blackberry Playbook care tine de altfel mai mult cu wifi permanent,oled screen si un procesor infinit mai puternic.Ma indoiesc ca noul Kindle fire cu ecran in culori va avea aceeasi durata de viata a bateriei
    -este foarte greu sa faci un smartphone extrem de rezistent precum celelalte modele mai vechi.Asta din cauza ca trebuie sa aiba un ecran larg (care nu poate fi protejat).Daca vrei telefoane rezistente la conditii vitrege uita-te la un Samsung flip cu specificatii militare .Rezista la +/- 40 de grade,waterproof si bateria tine o vesnicie.Dar nu vei putea vedea video,citi ziarele,etc.Banuiesc ca depinde ce vrei de la el ...
    -incepind de la modelul pe care l-ai amintit,toate telefoanele Nokia pe care le-am avut functioneaza ca in prima zi.Asta nu s-a intimplat cu telefonul iPhone varianta 2 facut in China care merge din cind in cind si arata jalnic.Toate bune si interesant articol

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord si nu prea cu ce ai scris tu..
    Eu mi-am luat nu demult un Nokia cu ecran senzitiv si bla-bla-uri. Nu am prea multe lucruri sa reprosez produsului in sine ( desi cateodata me enerveaza de imi vine sa dau cu el de toti peretii...reactioneaza destul de greu..anyway..detalii ) dar sufar din cauza ca nu sunt prea multe aplicatii pt Nokia. Toti fac aplicatii pt Iphone si telefoanele ce folosesc sistemul de operare Android...Banca unde am cont ( si ingeneral cam toate comp., posturi de radio...etc...) are aplicatii pt Iphone, Blackberry si tel. Android...nu si pt telefoanele ce fol. Symbian! Eu zic ca aici au foarte mult de pierdut, din pacate! A trecut vremea cand se folosea telefonul mobil strict pt voce!

    RăspundețiȘtergere
  6. @florentin draganescu
    asta e problema:
    vorbim despre nokia la trecut...

    RăspundețiȘtergere
  7. @hotaritu
    ai dreptate in aproape tot ce ai spus.
    si totusi, de la nokia am alte asteptari.
    ei mereu au fost in frunea listei.
    astept de la ei sa imi arate ca se poate, nu mai vreau argumente pentru care nu pot sa...
    poate tocmai pentru ca am folosit mereu telefoanele lor am asteptari atat de mari.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Bumblebee
    se pare ca inclusiv softul folosit de ei nu e atat de performant pe cat de mari sunt asteptarile.
    cine va scoate un telefon cu baterie buna si soft gen windows va castiga batalia telefoanelor.
    cel putin pentru o perioada de timp...

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru o firmă care a pornit la drum confecţionând cizme de cauciuc povestea a fost una de succes până acesta i-a depăşit cu mult ...
    Nu sunt primii, nu vor fi nici ultimii!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu veșnic n-am baterie la telefon ... sau nu-l găsesc la timp.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sper sa dea faliment de tot. Niciodata nu mi-a placut Nokia. Singurul lor model adevarat a fost, intr-adevar, 5110. Si pe alocuri, cateva mai vechi din seria 6: 6210 sau 6310.
    Auzeam cate un cocalar zicand ca exista Nokia si restul. Tinea lumea la Nokia cu un spirit de turma mai ceva decat il au aia de se apuca sa tina cu Steaua, ca asa e cool. Sper, deci, sa se intoarca la cauciucurile Nokian (pentru cine nu stie, de aceeasi companie sunt facute.)
    Bun articol.

    RăspundețiȘtergere
  12. @D'aniela
    inseamna ca ai baterie buna :))

    RăspundețiȘtergere
  13. @loopoo
    dupa cum evolueaza vor ajunge iar fabricanti de cauciucuri...

    RăspundețiȘtergere
  14. daca ma tine 3 zile sa zic mersi (Nokia sucks these days!)

    RăspundețiȘtergere
  15. Apropo de baterie, acum doi ani jumate-trei mi-am luat ultimul telefon nokia si bateria nu ma tinea mai mult de 3 zile, inca de la inceput. M-am uitat pe baterie: Made in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  16. @betiedeviata
    everybody sucks these days! :))

    RăspundețiȘtergere
  17. @andreea toma
    si de aia au inchis febrica de la cluj. romanii fura si acidul din baterii(sau ce au alea in ele) ...

    RăspundețiȘtergere
  18. Singurul lucru bun pe care il vedeam la nokia era Meego si telefoanele care ar fi venit cu ele. Din fericire(ne) l-a killarit Elop.

    RăspundețiȘtergere
  19. @paispe net
    au luat mai multe decizii nefericite...

    RăspundețiȘtergere