Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

duminică, 11 septembrie 2011

Lumea buna s-a mutat pe net

Int-o societate haotica, in care accentul se pune pe incultura si pe obraznicie, lumea literara s-a mutat pe internet.
Este normal sa se intample asa. Lipsa mijloacelor de sustinere a unor reviste, cenacluri literare sau a unor edituri care sa nu scoata doar carti pentru cretini, a  facut ca majoritatea celor cu pretentii literare sa caute alte mijloace de exprimare a ideilor, ineptiilor si uneori a talentului. Ieftinirea internetului si paginile speciale pentru bloggeri au scos din starea de asteptare latenta pe multa lume. Posibilitatea de a scrie si de a fi citit a scos de la naftalina talente nebanuite. De la poeti masculi care o lalaie eminescian prin paduri si pe marginea lacului, pana la tinere dezinhibate care scriind,  isi dezvaluie o parte masculinizata mai mare decat si-ar fi putut inchipui. Toti acesti oameni au gasit ce cautau. Unii si-au gasit linistea. Scriind, se elibereaza de fantomele interioare, de umbre ale trecutului si, chiar daca nu au mii de cititori, sunt macar partial multumiti. Altii si-au gasit nebabuite talente literare, obtinand,  pe langa respectul si fidelitatea cititorilor, si unele recompense materiale.
Toti acesti oameni au inceput sa se adune, sa se organizeze si incep sa isi dea seama ca asta e viitorul. Tot mai putini isi doresc publicarea intr-un volum tiparit in format clasic.
Dupa cresterea  numarului scriitorilor amatori au aparut, fireste si antrepenorii inteligenti care incep sa exploateze posibilitatile oferite de numarul mare al candidatilor la glorie. Importanta acestor agregatori ai internetului, organizatori si buni afaceristi este minimizata pe nedrept. Fara munca lor, multi oameni ar scrie degeaba, sau in cel mai bun caz , pentru o mana de oameni. Ei sunt Maiorestii zilelor noastre, oameni cu simt literar, artistic dar si antreprenorial. Putini oameni stiu sa lucreze in programare si multora nici nu le pasa de asa ceva. Adevaratele cenacluri care s-au constituit in jurul unor asemenea oameni ne arata ca ei au dreptate. Viitorul e aici. Rolul unora ca Mircea PopescuVictor sau a altora ca ei este esential pentru dezvoltarea comunitatilor de bloggeri. Aparitia unor site-uri ca fain , toate blogurile, bundecitit sau altele de genul lor, sunt semne ca lumea incepe sa se organizeze, sa se adune si sa faca istorie.
Suntem in epoca de pionerat din aceste domeniu si se va scrie mult pe tema asta in urmatorii ani.
Faptul ca un stat impotent, absent si cretinoid nu s-a implicat in reglementarea acestor zone a dus numai la lucruri bune. Oamenii stiu instinctiv ce e bine pentru ei . Cei  inteligenti stiu cand ceva merge si se vor strange automat in mici comunitati creeate pe baza de interese comune. Deja cei destepti castiga bani frumosi din aceste domenii, desi pe majoritatea nu ii intereseaza in primul rand castigul.
Deci acum avem de toate. Avem artistii geniali aspiranti la glorie si  avem antreprenorii pregatiti sa faca bani de pe urma lor. Ce lipseste ? Un lucru esential .
In orice activitate artistica e nevoie de critica.E nevoie de critici seriosi, implicati si impartiali. Asa ceva nu exista inca. Inca nu avem in acest domeniu oameni respectati care sa isi fi asumat rolul de critic. Fara ei , toata aceasta poveste de succes se va destrama si va ramane in istorie ca un experiment amuzant si amatoristic.
Asa ca, astept critici.

26 de comentarii:

  1. Incep prin a spune ca eu raman la convingerea mea ca bine ar fi ca lumea buna sa se adune in realitate, nu pe net. Netul este doar o realitate paralela in care fiecare joaca un rol: a ceea ce este, a ceea ce nu este, a ceea ce ar putea fi.
    Viata, insa, se traieste in carne si oase :)

    In ceea ce ma priveste nu mi-am propus ca scop sa castig bani pe net si de aceea nici nu-mi place ideea ca s-ar gasi dornici gata sa castige de pe urma mea. Raman fidela conceptulul de "my way". Nu simt nevoia sa ma organizeze altcineva :)

    Desi critica poate fi constructiva, ii urasc pe critici! Nu le duc dorul si raman fidela libertatii de expresie. Da, asta da, e nevoie sa ne spunem parerea. E nevoie sa ne ascultam si chiar si o cearta, din cand in cand, ne prinde bine. Dar critica, in sensul in care te-ai referit la ea, sux. Parerea mea :)
    N-am avut nici o problema in reactiona exprimandu-mi opinia, in a glumi sau intepa pe ici pe colo, cum n-am avut nici o retinere in a-mi sterge cateva insemnari adresate unuia sau altuia la ceva timp supa ce le-am scris, pe motiv ca incepusem sa ma simt ca o carcotasa. In definitiv sa scrie fiecare asa cum il taie capul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Punct si de la capat, cu scuzele de rigoare pentru "invazie" :)

    Sa apartii unei comunitati e ok. Asta presupune sa te supui sau, ma rog, sa accepti niste conventii ce definesc comunitatea respectiva. Si asta e ok, dar pana la un punct. Un punct ca un prag de la libertate la dictatura, caci asta este "fain polimedia". Si iti spun si de ce.
    In primavara asta am scris un prim comentariu in blogul lui zoso. Era usor ironic. Sa zicem critic, irona fiind un aspect al criticii, asa cum si autoironia este un aspect al self esteemului :)
    Zoso avea libertatea de a nu-l publica, dar l-a publicat. Respect zoso!
    Mircea Popescu ajunge din blogul zoso pe blogul meu, preia o insemnare si o publica pe fain cu un comentariu cel putin tampit. Ceva de genul "un pic gay?".
    Ca sa-l lamuresc eu care-i treaba cu gay-ul, ma inscriu pe fain si dau sa comentez, dar softul imi zice ca n-am suficienta karma. Era sa mor de ras :)
    As vrea sa-l invit pe Mircea Popescu la o cafea si sa facem un schimb de impresii pe tema gay, privindu-ne in ochi. Sa vedem care e spilu cu karma si cu "capacitatea" mea de a comenta :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. puteam sa jur ca am scris si un al doilea comentariu......

    RăspundețiȘtergere
  4. sunt offtopic, dar aveam o datorie. uite acilea:
    http://oamadetinichea.blogspot.com/2011/09/sfbacterie-trage-cu-ochiul-la-raiul-meu.html

    RăspundețiȘtergere
  5. @AniS
    l-ai scris, si l-ai scris bine, la tine pe pagina. acolo am si raspuns :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Oama de Tinichea
    daca am voie sa trag cu ochiul inseamna ca e obligatoriu !
    dar cum as putea sa ratez ocazia asta ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca nu era Fainul nu citeam articolele tale.
    E o comunitate care are aproape de toate pentru toti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Putini oameni isi lasa la vedere criticile... De asta exista pe net butonul ala "comentariul tau este in asteptare" la foarte multi bloggeri. Nu multi sunt cei care, chiar daca modereaza comentariile, dau drumul si la cele mai putin laudative si placute. Intr-adevar, comunitatile de care spuneai aduna lumea, dar au si ele lipsurile lor...

    RăspundețiȘtergere
  9. @sfb - Zic ca ai dreptate. In particular partea despre stat, de retinut ca nimic bun nu se poate face vre-odata de sau prin stat. Doar relele se fac asa, si-n toate cazurile istorice asa s-au chiar si facut.



    Critica necesita mult mai mult decit simpla "creatie", si-am sa-ti fac o proba direct si pe viu, dinjos :



    @AniS- Convingerea ta e pur si simplu stupida, din motive atit de largi ca nu-mi incap aici.



    Ca bonus, atitudinea ta e minim spus deplasata. De fapt e net anticulturala. Sigur ca pustimii "creatia" proprie-i apare drept un mare ce, cu atit mai mare cu cit nu-i nici creatie nici proprie, ca n-are cum fi, aceeasi vesnica repetare a acelorasi vesnice banalitati, suficient de superficial-stralucitoare cit sa intereseze aceeasi vesnica, troglodita pustime.



    Dreptul de a-ti displace criticii se cistiga. Libertatea de expresie se cistiga. E apanajul sclavului cit si simptomul sclaviei inchipuirea asta ca un cineva-i liber in virtutea simplei sale existente.

    RăspundețiȘtergere
  10. "din motive atit de largi ca nu-mi incap aici"...

    e posibil ca astfel sa se explice spatiile mai mari de un rand, doua din intrinsecul CE-lui, marca Mircea Popescu :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Scuze, am uitat sa spun buna dimineata:)

    Mircea Popescu,

    Poate unica neintelegere dintre noi ar fi aceea ca eu vorbesc, scriu, ma exprim in numele meu, cu si despre mine si nu ma imaginez si nici nu ma erijez a fi dirijorul conducator al unei comunitati sau a alteia.
    Imi asum rolul de educator, mentor sau sfatuitor, numai in relatia cu ai mei copii. Iar asta se intampla in real, nu in virtual.
    O zi buna :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Si cand vrei sa faci ceva,nu numai ca te lupti cu morile de vant,dar iti mai dau si una in cap. Ah,si daca ceri un sfat ,omeneste te trimite la origini sau... departe. Ca asa e aci in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  13. Lumea bună se adună oriunde, că de asta e lume bună. Ce voiam să întreb, dacă eşti pe fain automat capeţi statutul ăsta de lume bună? :)))
    Lăsând gluma la o parte, fainul e fain.

    RăspundețiȘtergere
  14. @betiedeviata Ce-ai incercat, unde, si cine-ti dadu-n cap cetatene ?

    @oretarzii Lumea buna nu se prea aduna in bordelul din port, din ce-am mai vazut eu. Pe de cealalta parte, aia care is 3-4 ani acolo unde se aduna lumea buna, gen o universitate, au sanse destul de bune sa ajunga lume buna si ei. Sigur ca nu-i 100%, da' cica ajuta mult. De fapt am auzit ca-n alte tari se si plateste pentru asta.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sfinte, ai exprimat mai bine decât oricine felul în care se simte dorinţa existenţei unui loc realmente unde să te poţi exprima ca şi scriitor, filozof, fotograf şi orice altceva ce intră în sfera artelor frumoase.
    Nu cred că AniS are dreptate cu viaţa reală şi cea virtuală, nu în ceea ce priveşte subiectul tratat în acest articol, căci nici când citim o carte şi ne "închidem" între foile ei nu mai facem parte, momentan, din viaţa reală, ci dintr-o altă viaţă. Să-i zicem spirituală dacă vreţi, că se referă la hrana spiritului şi a minţii.
    Dacă azi există net-ul care să ofere "teren" pentru cei care au(sau simt) talentul sau nevoia de a se exprima, cu atât mai lăudabil este gestul antreprenorilor de a oferi în acest teren "cafeneaua literară" sub formă de agregatoare de bloguri.
    Şi acum să fim sinceri şi direcţi: Câţi din noi am fi auzit unii de ceilalţi dacă nu ar fi existat site-uri precum Fain, sau Bundecitit ş.a.?
    Câte vieţi reale ne-ar fi trebuit să ştim măcar pe sfert ceea ce pot gândi şi scrie unii dintre noi în această mult hulită viaţă virtuală?
    Câţi dintre noi nu ne-am simţit mai mulţumiţi în viaţa reală tocmai datorită acestui tip de hrană spirituală oferită de mediul virtual?

    RăspundețiȘtergere
  16. Incercai un cenaclu aci la mare. Inca incerc. Nu ma las. Da' nu prea vrea lumea sa participe/sa se implice.

    RăspundețiȘtergere
  17. "Asa ca, astept critici."

    Asteapta, ca ai de primit :))))
    Pana acum ai primt doar adeziuni si laude, daca este sa ma prefac ca nu vaz modul cum ti se perie scamele de pe sacou :))))
    Vorba aceea: "apara-ma, doamne, de prieteni, ca de dusmani ma apar eu " :)

    RăspundețiȘtergere
  18. @pariuri2009:
    Ci iata ca "lumea buna" exista si in afara fainului (referitor la care mi-am exprimat dezacordul numai in ceea ce ma priveste pe mine personal, fiecare centimetru existential al fainului mai la stanga, mai la dreapta, mai sus sau mai jos fata de acest punct de reper, fiindu-mi absolut indiferent).
    Eu am intalnit sfbacterie venind dintr-o alta filiera, aceea a piticuluigras :))

    RăspundețiȘtergere
  19. @Mircea: : Ştim cu toţii, adică am aflat că nu ştiam, că în porturi sunt şi biblioteci :)))
    şi ai dreptate, tot ce-i bun se plăteşte. Într-un fel sau altul.

    RăspundețiȘtergere
  20. ce agiatatie e aici la tine :)

    ca sa vorbim despre "lumea buna" corect ar fi sa o si definim ca toata lumea sa fie sigura ca vorbeste despre acelasi lucru :)

    mie nu-mi plac oamenii incrancenati...ma fac sa devin aricioasa...
    mi se pare ca aceasta lume virtuala lasa loc tuturor...noi alegem spre cine ne indreptam...cu cine rezonam...
    banii pe net...sunt si ei o alegere...pentru unii un scop...nu asta e scopul meu aici...
    ceva ma deranjeaza totusi...aceste link exchange-uri care mi se tot propun...
    in rest...viata e roz atunci cand nu este cenusie :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Mda, nici eu nu sunt deloc de acord cu AniS in ceea ce priveste "lumea virtuala". In fond, in spatele computerelor se afla oameni, cu problemele lor, cu bunele si relele lor, oameni care gandesc, simt, mananca,dorm,sufera sau se bucura,traiesc...Nu inteleg ideea ca pe net esti altcineva decat esti de fapt.Iar faptul ca exista anumite comunitati este foarte bun, asa aflam unii despre ceilalti, asa ne citim,ne scriem, asa se leaga prietenii sau iubiri. Delimitarea asta intre o asa zisa viata virtuala si cea reala mie mi se pare total deplasata. Dar asta e doar parerea mea, atat.

    RăspundețiȘtergere
  22. @lunapatrata,

    Este dreptul tau sa nu fii de acord cu mine si cu "incapatanarea" mea de a nu ma transforma intr-un surogat. Pentru o mai buna intelegere, vezi filmul cu acelasi titlu. La acest aspect al lumii virtuale m-am referit :)

    PS: dreptul tau din coltul stang, desigur...apropo de problemele celor delimitati din spatele computerelor :)

    RăspundețiȘtergere
  23. PPS: citat din memorie, al nu stiu cui : "intreaba-ma, inainte de a ma contrazice"....intreaba-ma ce-am avut in gand atunci cand mi-am exprimat parerea, ca sa stii exact ce parere sa-ti exprimi pe marginea parerii mele :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu am de gand sa continui,ma opresc aici pentru ca e mai intelept asa,dar daca asemenea discutii ar fi avut loc la mine pe blog de exemplu, eu le-as fi mediat in calitate de "gazda".
    Va salut din toate colturile! ;)

    RăspundețiȘtergere
  25. doare cel mai mult faptul ca unii din bloggeri, cum ai spus si tu, chiar au talent si un potential de a scrie o carte interesanta cap-coada dar in schimb isi irosesc talentul pe internet publicand gratuit articole valoroase care nici macar nu sunt apreciate. Daca nu scrie despre sex, monden, hack-uri etc. vizitatorii care intra pe blogul respectiv sunt foarte putini.

    RăspundețiȘtergere
  26. @dito
    intotdeauna a fost asa. nu e nici o diferenta, din punctul asta de vedere,intre viata reala si viata de pe net.
    uneeori trebuie sa faci mici compromisuri comercialului...

    RăspundețiȘtergere