Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

vineri, 26 august 2011

Una pe saptamana din imobiliare


Ocazii imobiliare
Vine toamna şi odată cu ea vin studenţii. Imediat dupa ce se afişează rezultatele la admitere încep să sune telefoanele. Indiferent unde se află  şi cum arată o garsonieră, ea este inchiriată in aceeaşi zi. Dacă ai o garsonieră de vânzare, acum e momentul sa vinzi. Dar trebuie să ai mare grija, indiferent dacă eşti cumpărător, vânzător, chiriaş sau proprietar. Cum spuneau băietii ăia de pe Discovery , dacă ceva e prea bun ca sa fie adevărat, atunci sigur nu e adevărat. În limbajul nostru, in imobiliare nu există ocazii reale pentru cumparator.
Lucrurile sunt foarte simple. Nimeni nu e atât de idiot incât să işi vândă proprietatea la un preţ mai mic decât cel pe care il poate obtine in mod normal. Binenţeles că preţul unei proprietăţi poate varia in funcţie de mai mulţi factori, dar până la urmă e facut de cerere si ofertă. Dacă cineva iţi poate oferi un preţ bun,  de ce să vinzi la un preţ mai mic? 
O să vă dezvălui acum un mic secret. despre rarele ocazii imobiliare,ocazii despre care publicul larg nu află niciodata.
Să luăm un caz ipotetic. O proprietate a cărei valoare de piată este de 100000 euro,  apare la vânzare cu 50000 euro.Prin insăşi natura meseriei, agentul imobiliar află primul despre eventuala oportunitate În câteva minute la uşa respectivului vânzator se vor afla mai bine de 10 agenti imobiliari. Dacă oferta este cu adevărat reală si " nu are bube", proprietatea este cumparată chiar de către unul din agenti. Aceasta proprietate  va fi revândută de către norocosul agent la un preţ apropiat de preţul pieţei. Desigur că in majoritatea cazurilor oferta de 50000 euro nu merita nici macar atat. Are probleme juridice, probleme de structură, sau alte probleme care fac oferta necompetitiva.
Accesul nostru la informaţie este uşurat de programe speciale gen Argus , programe care sunt ineficiente pentru particulari. Pe lânga asta, comunicarea constanta cu oameni din interiorul sistemului  il face pe agentul imobiliar să ştie in orice moment aproape totul despre piaţa imobiliara.
Da, aţi citit bine! Teoretic, toate proprietatile sunt cunoscute de catre toti agentii imobiliari. Accesul la informaţia actualizată in timp real este nelimitat pentru toti agenţii imobiliari. Aceleaşi oferte le puteti găsi la toate agenţiile. Explicaţia pentru diversitatea anunţurilor imobiliare tine de cele mai multe ori de specializarea unui agent sau a unei agenţii pe un anumit segment de piată sau pe o anumită zonă.
Pe langă ofertele comune puteţi gasi oferte unicat la anumite agenţii. Aceste cazuri, care acum sunt ceva mai puţin obişnuit pe piaţa imobiliara romaneasca tind sa devina o regula. Un agent imobilar competent are oferte in exclusivitate.
Care este avantajul unei asemenea colaborari intre agent si proprietar?
In primul rând este vorba de incredere. Nu ii oferi unui om cheile de la proprietatea ta fără să ai incredere in el. Încrederea proprietarului este răsplatită de catre agent prin faptul ca de proprietatea aceea se ocupă in mod special, şansele de a obţine un preţ foarte bun intr-un timp scurt crescând spectaculos.

Despre increderea in agentul imobiliar şi despre cum trebuie ales acest agent,  in episodul viitor.
Pâna atunci vă doresc la toti să aveţi o săptamână profitabila şi fără surprize neplacute in domeniul imobiliar.

6 comentarii:

  1. Sper sa nu fie nevoie prea curand sa studiez ofertele imobiliare in calitate de chirias, ci eventual de cumparator, dar n-am eu norocul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca mi-ar place sa tratez cu cineva ca tine, o astfel de problema. Ai un fel tare placut de a expune o situatie, si sunt convinsa ca esti la fel de placut si in comunicare.
    Succes in afaceri iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am câteva întrebări:
    1.Agentul imobiliar este înger sau diavol?
    2.Dacă ai avut cazuri de case bântuite.
    3.Au existat agenţi imobiliari care au decedat în condiţii suspecte?
    4.O să se facă statuia agentului imobiliar?
    5.Agenţii imobiliari cred în viaţa de apoi?
    Mulţumesc.
    Lăsând gluma la o parte nu pot să nu remarc faptul că unii agenţi au dat un renume prost acestei meserii. Eu am făcut de-a lungul timpului câteva tranzacţii. Nu multe. Am întâlnit şi oameni dedicaţi, cărora le-am mulţumit, dar şi lepre. Ca peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  4. @andreea toma
    Mai bine in calitate de cumparator :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @sonia rauss
    De mult succes sa ai si tu parte :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @oretarzii
    1. Intotdeauna este inger. Conteaza si culoarea ?
    2. Inca nu :))
    3. Putem spune ca multi nu au murit in paturile lor :D
    4. E in studiu un proiect pentru agentul imobiliar necunoscut. Statuia va arata un tip mort de oboseala, in costum, dar cu buzunarele goale...
    5. Doar credinta in viata de apoi ii mai tine pe agenti in meserie ? Si speranta ca in urmatoarea viata sa nu mai fie crize :))

    Renumele prost este pe deplin meritat. Sper ca majoritatea leprelor din domeniu s-au reprofilat in timpul crizei...

    RăspundețiȘtergere