Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

duminică, 21 august 2011

Cristoiu şi găina isterică

În anii '90 am avut o şansă unică pentru o presă de calitate.
Ziarişti tineri, plin de elan, voiau să facă ceva nou in domeniul ăsta. Atunci era vremea când venea Călin tocmai de la Cluj ca să fotografieze demolarea statuii din Piaţa Scânteii .
Au apărut ziare noi, săptămânale cu sute de mii de cititori. Presa politică nu prea avea succes, dar au existat câteva  personaje care au influenţat în mod decisiv evoluţia presei postdecembriste.
Unul dintre aceştia este Vadim. Succesul nebun avut de revista România Mare în anii '90 are la bază şcoala de presă a lui Barbu de la defuncta Săptămâna Securistă şi se bazează pe un amestec de lături şi fecale aruncate asupra tuturor adversarilor reali sau închipuiţi.
O altă şcoală de presă care a avut succes în acei ani a fost şcoala celor de la Caţavencu. Oameni inteligenţi, tratau subiectele serioase cu un umor debordant. Atitudinea ironico-inteligento-violentă a Caţavencilor care sancţionau prompt comportamentele deviante ale autorităţilor au făcut istorie în presă.
Un alt personaj important al acelor vremuri este Ion Cristoiu. El este cel care a făcut o şcoală de presă tabloid-cretină. Celebrele lui articole despre găinile care năşteau pui vii s-au vândut în sute de mii de exemplare ale săptămânalelor anilor '90.
Cele 3 şcoli de presă au dus la formarea ziaristului actual. Indiferent că este din presa scrisă sau audiovizuală, el este ironic, violent, pamfletar, aruncator cu rahat şi la nevoie mâncător al acestui material.
Scandalul găsit sau provocat reprezintă însăşi natura meseriei. Pe ziaristul actual nu îl intereseaza sub nicio formă cuvinte ca dreptate sau adevăr. El vrea scandal. A învăţat de la precursori că doar scandalul vinde. Aşa că acum in presă au succes scârbele de ambele sexe, oameni fără coloană vertebrală şi idei proprii. Ei fac totul la comandă, sunt arţăgoşi, se dau deştepţi şi interesanţi, şi uită că meseria lor ar trebui să fie în primul rând una de informare, şi eventual de educare.
Oameni ca Dan Diaconescu, Mircea Badea sau caprele moderatoare de la televiziunile de ştiri sunt exponenţii presei actuale. Oameni cu suflet negru, mânaţi doar de interese meschine, încearcă să dea lecţii de moralitate, punându-şi mâinile în şolduri şi poalele în cap.
În mare parte au reuşit. Şi-au format un public care "citeşte" doar poze cu maşini dezbrăcate şi femei răsturnate, un public incult, necivilizat şi nestatornic. Până şi acest public format de ei se plictiseşte de mutrele lor obosite şi caută zilnic ceva nou. Aceşti formatori de opinie se plâng acum că ziarele se închid din lipsă de cititori. Aceşti ziarişti formaţi în coteţele lui Vadim si Cristoiu se plâng că poporul român este incult şi nu mai vrea să îi citească. Aceşti semidocţi  urlă că oamenii inteligenţi s-au retras pe internet şi nu mai dau bani pe gunoaiele izvorâte din minţile lor odihnite în 20 de ani de prostit pe proşti.

În încheiere vreau să îmi cer scuze faţă de oamenii de presă care îşi fac meseria cu seriozitate şi bună credinţă, oameni ale căror articole le citesc şi le urmăresc indiferent de locul în care sunt publicate.
Există ziarişti buni în România. Există oameni inteligenţi şi responsabili, dar acum nu e vremea lor .
E vremea haitelor de găini isterice şi de masculi emasculaţi.
E vremea celor proşti.

12 comentarii:

  1. As vrea sa preiau articolul adica sa il postez la mine cumca cu (via Sf Bacterie) dar nu stiu cum safac acest lucru
    Nu am mai publicat pe blogul meu niciodata ceva ce nu imi apartine...
    Asa ca deocamdata, nu pot decat sa spun ca sunt total de acord din pacate cu tot ce ai scris tu

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite, mai zilele trecute, venind de la servici spre casa, m-am oprit pe o banca, la umbra. Am un parculet preferat, fiindca e mai liniste. Nu mai e linistea de altadata. Cele cateva minute le-am petrecut amintindu-mi de batraneii de odinioara care fie stateau la un sah, fie citeau cate un jurnal. Nu mai vad de cativa ani buni oameni citind ziarul. Nici in parcuri, nici la cafea pe terasa, nici in tren, mai nicaieri.
    Presa de azi agonizeaza.
    Eu personal fac o cura de " dezintoxicare" de Tv si de stirile de pe orice canal. Mi-e sila. Si stiu ca suntem tot mai multi.
    Excelent articolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. @hapi2233
    Ceea ce scriu pe blog poate fi preluat fara probleme daca sunt anuntat in prealabil.
    Oricum, sunt bucuros ca mai sunt si alti oameni care gandesc la fel ca mine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @sonia rauss
    Multumesc mult.
    Din nou esti prea buna cu mine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Realist,imi place. Foarte bun articolul, felicitari! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @lunapatrata
    hei, chiar o sa ma faci sa cred ca am scris ceva bun :))
    multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  7. Sf bacterie - cineva a prelat un articol de la mine si ii aparea pe blog (via Hapi) ma gandeam ca e vreo posibilitate .. nu sunt genul care sadea copy paste :))
    Oricum - sunt de acord desi acest lucru e trist....

    RăspundețiȘtergere
  8. Mă întreb dacă nu o fi de vină şi natura noastră noastră de botanişti. Respectivii sforari (ce ode şi reportaje comuniste băga Cristoiu pe vremea comunismului!) s-au mulat pe marea masă a Doreilor. Faptul că le-a mers nu înseamnă decât că publicul e slab. E de bun simţ să încerci măcar să discerni grâul de neghină, dar câtă vreme înghiţi ca pelicanul, asemenea aventuriri de presă îşi pot continua opera jurnalistică. Aşadar trag linie şi spun că vina o poartă cei ce plătesc pentru a primi mizerii ambalate cu poze cu gagici dezbrăcate. Acum ar fi loc pentru cineva deştept şi puternic care să aducă ceva calitate în presa românească.

    RăspundețiȘtergere
  9. Sfinția Voastră,
    V-a ieșit un sfânt din tastatură!
    Cu adevarat ca presa nu mai este de mult timp un rai al culturii. Unde sunt "filipicele" lui Eminescu din ziarul "Timpul"?...Ehehei, prea cuvioase! Au fost devorate de bacterii, viruși și alți streptococi!
    Enoriașii nu mai citesc mai nimic! Cască toată ziua gura la televizor, la pacătoasele de programe, iar de presa scrisă ce sa zic? E buna în gospodarii la șters geamurile sau, mai rău, pe post de hârtie ... în dosul casei...
    Vai noua! Vai nouă! Pax vobiscum!

    RăspundețiȘtergere
  10. Sfintiei Sale, Egumenului Bacterie, felicitarile mele! Frumoasa si cu acuratete, radiografia!

    RăspundețiȘtergere
  11. @oretarzii
    In situatia actuala, in presa romaneasca, e dificil de separat graul de neghina.
    Ne-a ramas speranta unui viitor mai bun ...

    RăspundețiȘtergere
  12. @La Fee
    de la atatea laude, sfintiei mele ii vor creste cornite :))

    RăspundețiȘtergere