Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

luni, 2 mai 2011

Sfant ?

Demonetizarea credintei nu se intampla doar in ortodoxie . Banalizarea si bagatelizarea lucrurilor sfinte exista si la catolici . Ieri  a fost trecut in randul sfintilor fostul papa Ioan Paul al II-lea. Nu sunt eu cel care sa ii conteste meritele si  realizari formidabile  . Dar de aici si pana la asezarea lui in randul sfintilor e cale lunga . Sau asa ar trebui sa fie .
Pentru a deveni sfant ar trebui sa treaca niste ani . Aducerea  unui om in randul sfintilor trebuie facuta fara patima si fara sentimente . Stiam ca aceasta se desfasoara pe indelete si ca trebuie ca respectivul om sa faca  anumite minuni incontestabile in timpul vietii si ,  cel mai important  ,  dupa plecarea dintre cei vii .
Fostul papa are de partea lui o imensa masinarie mass-media care il aseaza direct alaturi de divinitate . Eu nu cred ca ajunge  vindecarea miraculoasa unui calugar cu galci   si a unei maicute cu sancru  pentru a dovedi sfintenia.
Nu e buna graba in cazurile astea. Cei din vechime stiau pericolul . De aceea au impus niste restrictii si reguli referitoare la timp . Ideal este ca sanctificarea sa fie facuta atunci cand nu mai traieste nici un  contemporan cu fericitul  .
Altfel ,  viitorul papa va fi declarat sfant inca din timpul vietii.
Iar urmatorul isi va sanctifica copilul nenascut  ...


Mai mult ca sigur  Ioan Paul al II-lea va fi trecut in randul sfintilor . 
Care-i  graba  ?

6 comentarii:

  1. Si eu cred ca sanctificarea ar trebui sa aiba loc dupa o perioada mult mai indelungata, pentru a se evita subiectivismul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar ce zici de asta de acuma, de Benedict, care a facut parte din Hitler Jugend? Nu zice nimeni sa i se ia capul, dar sa-l mai faci si Papa? Intre el si numerosii nostri popi securisti si turnatori nu-i nicio diferenta.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiam legatura dintre tinerii nazisti si actualul papa.
    trecem la mormoni :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Vaticanului ii plac povestile cusute cu ata alba, ii place sa jongleze cu mintea oarba a celor mai multi dintre credinciosi si mai mult decat atat, ii place sa stea mai mult in sfera politicii si a Puterii decat a Credintei...

    RăspundețiȘtergere
  5. Îmi pare rău, stimate Sfbacterie că trebuie să te contrazic, dar Papa Ioan nu a fost declarat sfânt, aşa cum spui. Asta se face prin canonizare. Ce a fost ieri, a fost pasul întâi din acest proces şi se cheamă beatificare. Uite ce zice enciclopedia:
    Procesul de beatificare este o fază în procesul de canonizare (de recunoaștere a sfințeniei) în Biserica Catolică. Acesta se desfășoară după prima fază, a Decretului asupra virtuțiilor, când prin intercesiunea Venerabilului s-a înfăptuit o minune; cineva cere un ajutor într-o necesitate și venerabilul "răspunde" venind în ajutor cu o intervenție neexplicabilă omenește și extraordinară. Acesta este semnul neîndoielnic că se află în Paradis și că poate și vrea să-i ajute pe cei de pe pământ. Aici se analizează cu o mare prudență, făcându-se o anchetă diecezană amănunțită, al cărei rezultat se trimite Congregației pentru Cauzele Sfinților. Minunea poate fi de mai multe feluri, însă cea mai comună este o vindecare de o boală gravă care trebuie să fie instantanee, fără posibile explicații medicale, definitivă și totală. Această anchetă - o nouă "Positio" - asupra minunii trebuie făcută de o comisie de 5 medici; dacă aceștia declară că nu cunosc nici o explicație rațională și științifică asupra evenimentului, aceasta poate fi considerată ca o posibilă minune. După aceasta o comisie de 7 teologi examinează la rândul lor presupusa minune, urmând a avea verdictul definitiv în fața comisiei episcopilor și cardinalilor a Congregației pentru Cauzele Sfinților.
    Dacă minunea este recunoscută, Venerabilul este declarat "Fericit" într-o liturghie publică solemnă de beatificare;

    ps. Pentru a-l trece în rândul sfinţilor este nevoie, într-adevăr, de mai mult de o minune.Şi mai e o condiţie:Conform Pr. Laurenţiu Streza, mai presus de toate, canonizarea se leagă de un argument fundamental, cum este martirajul. Această condiţie presupune ca persoana respectivă să se jertfească pentru credinţa ortodoxiei, să facă un sacrificiu deosebit sau să lase în urma sa pietatea duhovnicească, care nu ţine de cultură, ci de o viaţă religioasă spăşită, în termeni bisericeşti, să fie un om al lui Dumnezeu....deci, iată două condiţii obligatorii, la care cred eu că se mai adaugă cea a nestricăciunii trupului în timp..CAM AŞA!:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Offf, sunt nevoit sa ma repet .
    Am avut si am cea mai mare admiratie pentru fostul papa Ioan Paul al II-lea. Ceea ce ridica intrebari este graba cu care se desfasoara procesul .
    Cat despre canonizarea in cadrul bisericii noastre, ea a cazut definitv in penibil odata cu Stefan cel Mare si Sfant , caracterizat de contemporani drept : " ...degraba varsator de sange nevinovat" .

    RăspundețiȘtergere