Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

luni, 18 aprilie 2011

Usa deschisa

Marile sisteme au fost cele care au stiut sa lase macar o usa deschisa .
Ma refer la usa prin care omul de rand sa aiba acces in conducere .
In antichitate   puteai avea succes ,  te puteai apropia de culmi,  prin meritocratia militara.
Cel putin teoretic ,aveai sansa ca  pornind de la zero , prin meritele tale ,  sa ajungi imparat.   
Anglia a avut succes atunci cand a stiut sa deschida usa . Cum  ?
Pana in secolul 16, puterea o aveai doar daca faceai parte din elita. Elitele declarate si de fapt fiind nobilii. Apoi a urmat perioada “ printilor comertului  “. Ei au pornit de la nimic si au ajuns la un statut social comarabil cu al vechii nobilimi. Si acum ,  in Anglia ,  poti ajunge nobil ( sir  ) fara sa ai “ sange albastru “  . Este cazul Beatles-ilor ,  a lui Edmund Hillary sau al lui Anthony Hopkins  .
Franta lui Napoleon a avut succes pentru ca si acolo a actionat meritocratia militara . Napoleon spunea ca orice soldat are in ranita bastonul de maresal . Cazurile celebre sunt ale unor oameni care , pornind de la nimic ,  au ajuns regi . ( cazul  Spaniei )
In Statele Unite s-a discutat deschis de asa ceva . I se spune : “tara tuturor posibilitatilor“. Este locul unde,  pornind de la zero ,  poti ajunge cat de sus doresti .
Aici discutam de mai multe usi  . Nu doar de cea comerciala sau militara. Cel mai bine se vede  asta in lumea show bizz-ului . Un “ nimeni “  compune o melodie ,  sau danseaza bine ,  ori  e talentat ca actor ,  si ajunge ultrabogat , faimos si puternic .
Alt sistem de succes este al societatilor secrete de gen masonic .  Odata intrat,   aveai acces la categorii sociale pe care altfel nu aveai cum sa le intalnesti . Asta e secretul succesului masoneriei .In teorie , oricine poate ajunge orice daca isi da silinta.  
Sa luam cazurile inverse ,  in care nu a existat nici o usa deschisa . Societatile au pierit  sau au trait dezastruos .In evul mediu intunecat ,  acces la marle demnitati aveai doar daca erai de sange albastru . Exista totusi o usita  si ea s-a numit biserica . Acolo , daca aveai motive sa lupti ,  puteai ajunge la unele demnitati in domeniul bisericesc . Situatia   e valabila acum in unele tari islamice.    
Aceasta metafora e valabila si in cazul particular al Romaniei . Daca urmarim  momentele noastre de glorie , vedem ca acestea au fost atunci cand pentru oamenii de rand apareau oportunitati . Cazul lui Stefan cel Mare care daruia mosii celor viteji este unul arhicunoscut .
Omul va cauta mereu , si  cel puternic  va gasi   acesta usa " magica "   .
Speranta...

4 comentarii:

  1. Sânge albastru n-am, bastonul de mareşal nu l-am găsit în raniţă, comerţ am făcut doar cu bulbi de lalele şi-am primit în schimb nişte zambile care anul ăsta s-au pleoştit de la ger, am cântat cât de frumos am putut eu la pian "Marşul măgarilor" dar Costi Ioniţă n-a avut ochi pentru talentul meu, m-am luptat vitejeşte cu vecinii dar Traian cel Mare nu mai are moşii de dat, aşa că stau şi mă întreb ce uşă mi-a mai rămas.
    Cred că până la urmă tot pozele alea pe care mă gândesc să le postez pe Hi5 îmi vor deschide uşa magică. N-am nevoie decât de cizme de latex, ciorapi de plasă, tuş pentru ochi, gheare de acril şi-o biciuşcă de piele cu blană de iepure.
    Wish me luck!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vrei sa ma bantuie imaginea asta toata ziua ? :))
    Merg sa ma linistesc la poza ta cu ultima zapada...

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar aşa, o poză cu mine îmbrăcată ca mai sus şi-ntinsă pe burtă în nămeţi, îmi deschide vreo uşă?
    Că uşa inimii tale văd că mi-o ţii încuiată! =))

    RăspundețiȘtergere
  4. daca te imbraci asa cum ai spus si pozezi asa cum ai amenintat , sigur se va deschide o usa !
    iti tin loc la geam ? :D

    RăspundețiȘtergere