Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

duminică, 27 martie 2011

Necesitatea violentei

Indiferent daca este creat de divinitate sau de catre fortele evolutioniste ale lui Darwin , omul este o fiinta violenta . Toata istoria umanitatii ne arata ca omul a evoluat datorita si alaturi de violenta . Omul nu a descoperit focul pentru ca isi dorea cartofi prajiti ci pentru a vana animale sau alti oameni . Marile inventii civilizatoare se leaga implicit de razboi.
De la painea feliata pana la telefoanele mobile , toate au fost intai aplicatii militare .
Asa ca sa nu imi spuna nimeni ca violenta nu duce la nimic bun .
Istoria consemnata a omenirii ne invata ca intotdeauna castiga cel care ataca . Aparandu-te poti castiga cel mult o batalie dar nu si razboiul . Marile personalitati ale umanitatii au fost personaje de o violenta extrema . De la Alexandru cel Mare pana la Stalin si idiotul de Sarkozi , ei sunt oameni pe care nu ii sperie violenta ci au ales sa o foloseasca in folosul propriu . Marile popoare care au ales violenta ca mod de viata au fost si cele care au castigat respectul vecinilor si al istoriei . In antichitate grecii si romanii au fost popoare care au atacat si au distrus civilizatiile pasnice . In evul mediu, francezii , englezii sau spanioliii s-au folosit de violenta si brutalitate pentru a-si fauri imperii uriase care le-au adus prosperitate si bunastare cetatenilor proprii . Mai aproape de zilele noastre , americanii si rusii , cei care au condus sau conduc lumea nu sunt civilizatii pasnice . America s-a construit pe genocidul indienilor si mai nou pe violenta controlata folosita arbitrar strict pentru interesele lor .
Si cel mai frumos este ca aceste imperii brutale si violente s-au construit folosindu-se elocvent de imagini si cuvinte despre pace si nonviolenta . “Lupta pentru pace” mi se pare unul din sloganurile cele mai aiuritoare auzite vreodata . In numele pacii se fac cele mai brutale crime .
Acum sa trecem la noi si sa incerc sa continui blogul precedent cu cateva idei care sa ne ajute sa intelegem motivele pentru care poporul roman este acum in situatia jalnica de acum .
Una din cele mai perverse idei din istoriografia romaneasca este ca noi nu am atacat niciodata pe nimeni . Ideea ca poporul roman este un popor pasnic este strecurata insidios in mintile romanilor tocmai pentru ca acestia sa “ stea linistiti la locurile lor “
Noua ni se cultiva atent ideea sunem urmasii Mioritei si ca trebuie sa stam cuminti cand altii ne mulg si ne tund si mai ales nu trebuie sa facem scandal atunci cand suntem trimisi la abator . Ni se spune mereu ca simbolul nostru este mamaliga , un element amorf si vegetal deci trebuie sa ne inclinam in fata carnivorilor al caror simbol este leul sau acvila . Daca privim mai atent , aceste simboluri le gasim la americani , englezi , nemti si la alte natiuni de succes. Ei nu au eliminat violenta ,ci o cultiva permanent si cu buna stiinta .
Ideile despre nonviolenta poporului roman au aparut doar acum vreo 150 ani si au fost preluate si amplificate de istoricii romani cu finalitatea unei “castrari” istoriografice a natiunii romane..
Violenta romaneasca a existat de cand dacii treceau Dunarea pentru jaf . A existat si cand Mircea cel Batran ataca si cucerea Dobrogea si cetatile din Transilvania . Stefan cel Mare a fost mare atat timp cat a atacat si jefuit provinciile dimprejur . Catre sfarsitul vietii a fost doar un batranel linistit care platea tribut turcilor ce erau mai violenti decat el . Mihai Viteazul nu a fost viteaz pentru ca manca mamaliga cu lapte ci pentru ca i-a atacat si pe turci si pe unguri si pe moldoveni . Daca nu murea la timp ataca si Marea Neagra
Istoria nu retine admirativ dacat popoarele violente si agresive .
Nimeni nu doreste sa se pomeneasca despre el in termenii “ saracul de el a fost omorat in bataie ... “.
Mitul fals al metodelor nonviolente este unul potrivit atunci cand discutam de civilizatii apropiate ca nivel . Noi am ajins sa ne lasam furati in tacere pana si de tiganii din autobuze . Acestia profita instictiv si violent de mitul poporului pasnic roman .
La noi , incusiv biserica stramoseasca ne invata sa fim blanzi si buni pentru a mosteni imperiul celest . In acelasi timp , pe baza acelorasi dovezi biblice , altii sunt invatati sa ia ce nu al lor pentru ca divinitatea este milostiva si iertatoare . Cred si eu ca e mai bine sa fii iertat pentru o crima pe care ai infaptuit-o decat ca ai stat ca prostul in timp ce altii te-au jefuit .
Aceasta nu este o apologie a violentei ci doar a folosirii agresivitatii in cazurile de forta majora .
Vreau sa reinvie si la noi traditia violentei folosite impotriva impilarii .
Englezii dau foc la masini , grecii arunca cu pietre si dau foc la cladirile guvernamentale atunci cand le sunt violate drepturile fundamentale . Vreau ca noi , atunci cand guvernantii iau painea de la gura copiilor sa nu mai dansam ca pinguinii in fata parlamentului.
Vreau sa le fie frica si lor .
Hai sa o lasam dracului pe Miorita .
Nimeni nu respecta oile ...

2 comentarii: