Suntem suma experientelor noastre....

binenteles ca aceste postari sunt pamflete si trebuie tratate ca atare .....

Cauta pe blog

sâmbătă, 26 martie 2011

Miorita lu’ Manole

Am invatat cu totii la scoala ca sunt 2 opere reprezentative pentru poporul roman .E vorba binenteles de “Miorita” si “Mesterul Manole “. La o privire mai atenta acestea 2 sunt legate intrinsec si pot reprezenta adevarul despre romani .
In Miorita ,subiectul principal nu e ala cu fluierul la cap si mama batrana ci e vorba despre invidie. Unul din ciobani era mai harnic , deci avea : “oi mai multe “ . Desi e vorba de oi , azi il numim fenomenul capra vecinului . Romanul nu suporta ca cineva sa fie mai bogat decat el sau sa o duca mai bine. Sa ne amimtim de geniile pe care le-a dat totusi poporul roman . Brancusi a sfarsit la francezi , nefiind recunoscuta valoarea lui de catre nici un roman in timpul vietii . Avem un laureat al premiului Nobel dar realizarea lui e trecuta la americani pentru ca domnul Palade a avut bunul simt sa plece din tara pentru a se putea realiza . Exemple ar fi destule dar o sa ma opresc aici . Continuarea povestii din Miorita este geniala in simplitatea si cruzimea ei .Morala povestii este de asemena crancena : aluia mai harnic trebuie sa ii dai in cap si sa-l ingropi. Vrajeala din ultimul capitol al Mioritei , acela cu impacarea ciobanului si acceptarea senina a destinului e prostia prostiilor. Normal este ca atunci cand cineva iti vrea raul sa ripostezi si sa ii dai si tu in cap respectivului . Orice om normal asa ar face , dar noi , nu .
Mesterul Manole este o alta dovada ca in Romania nu se poate face nimic durabil . Atunci cand cineva doreste sa construiasca este impiedicat de “ fortele naturii “. Alta tampenie ,pentru ca si aici recunoastem pe ciobanii malefici deghizati metaforic in vant ,ploaie si furtuni , cum stau cu batele pregatite sa ii dea in cap celui care incearca sa iasa din mijlocul acestui popor de ingnoranti si stupizi . Oricum Manole face o prostie care a ramas imortalizata nu numai in piatra ci si in bancurile contemporane. In loc sa faca autosacrificiul in numele a ceea vroia el , o baga in zid pe nevasta-sa. Imbecilul vrea sa faca sacrificii dar nu pe pielea lui . Dupa ce o inchide pe aia in zid, el tot o pateste ,pentru ca sponsorul , Negru Voda ( de neam strain se presupune ) , scarbit de miselia lui Manole, ii ia scara si ramane ala ca tampitul pe acoperis . Ametit probabil de soare si deshidratat , se arunca in gol dupa ce isi infige in fund cateva pene, intr-o imitatie comico/absurda a lui Icar . Moartea lui Manole , in loc sa ne bucure, asa cum ar fi normal la orice popor civilizat care crede ca o crima trebuie pedepsita , pe noi ne chinuie si ii chinuie si pe bietii copiii prin cartile de romana .,

Pana cand nu se va delimita de cele 2 mituri si nu le va privi asa cum e normal sa fie privite , poporul roman nu are ce cauta printre natiunile civilizate ale lumii . Faptul ca in scoli se preda o teorie gresita a impacarii in fata nedreptatii precum si o asumare morala si aparent crestina a crimei este un alt cretinism ce trebuie sa inceteze .
Daca vrem sa progresam , sa ne luam locul in randul marilor natiuni ar trebui sa glorificam pe Toma Alimos sau alti eroi buni .Ala isi taia inamicii cu sabia si apoi , cu mare durere in fund , pleca prin paduri cantand din frunza in asteptarea urmatorulul dusman
Trebuie sa incetam a fim o natiune de oi si boi care sa duc impacate spre abator .
Pentru asta ar fi necesar sa incepem sa ne respectam elitele intelectuale sau din alte domenii , sa constiezam ca sunt oameni mai buni decat noi . Sa acceptam faptul ca prin munca si talent se poate ajunge oriunde . Oamenii astia exista , trebuie doar sa ii admiram in tacere sau si mai bine sa le urmam exemplul .

2 comentarii:

  1. Cum de eşti tu aşa, singur pe lumea blogului tău, mă întreb?
    Tre' să te promovez, să te clonez, să te pictez, să te împăiez. Ca să durezi.

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca impaiatul ar fi cea mai buna solutie :d

    RăspundețiȘtergere